Skip to main content

Winkelmand

Wat is een ritueelbegeleider

Wat is een ritueelbegeleider

 

Soms vinden naasten het lastig om zelf een afscheid in te vullen, hebben niet het vermogen om woorden te geven aan hun herinneringen, voelen niet de wens om zelf achter het spreekgestoelte plaats te nemen en gasten te vertellen over de overledene.

 

Wat men vroeger overliet aan de dominee of pastoor, is veelal komen te vervallen omdat steeds minder mensen naar de kerk gaan tegenwoordig waardoor naasten het nu zelf meer moeten of juist willen doen.

Ze willen het mooi, passend, waardevol, in de tijd. Maar hoe?

Uitvaartbegeleiders hebben er lang niet altijd de mogelijkheid, de tijd of laat staan de vaardigheden voor. Een uitvaartbegeleider heeft ook een logistieke taak op de dag van uitvaart, is juist verantwoordelijk voor alles om de inhoud heen. Een dubbele pet op kunnen hebben tijdens de uitvaartceremonie is niet aan iedereen gegeven. Een ritueelbegeleider kan dan een fijne aanvulling zijn.

 

Deze begeleidt naasten bij het maken van een passend afscheid. Samen geven ze invulling aan het uur van afscheid in de aula, zaal of kerk. Wie was de overledene, hoe verhouden de naasten zich tot die persoon, waar heeft hij of zij licht en liefde gegeven en uitgestraald in diens leven.

 

Soms hebben naasten ook een rol tijdens de dienst, een ritueelbegeleider stimuleert naasten hierin. Soms neemt de ritueelbegeleider de gehele dienst in handen, maar alleen als de naasten daar om vragen; met een levensverhaal en/of een afscheidsritueel, om iemand nog eenmaal in het licht zetten.

 

Ook als naasten de overledene niet altijd als een even geliefd persoon hebben ervaren. ‘Niets dan goeds over de dode’ is geen optie. Elk mens heeft verschillende lagen, wegen, redenen om een levenspad te bewandelen. Verder zoeken is de weg, op zoek naar het ‘en toch’. Juist extra belangrijk voor naasten om een minder prettig verlopen relatie toch nog goed af te sluiten.  

Een ritueelbegeleider is iemand die woorden weet te vinden, die vorm kan geven aan herinneringen, die liefde kan vertalen, die licht weet over te brengen.

 

5 Reacties

 • Marie de Jonge schreef:

  Bedankt voor het delen van deze informatie over ritueelbegeleiding. Ik kan mij voorstellen dat het lastig is om als nabestaande zelf een afscheid voor iemand in te moeten vullen. Begeleiding kan dan erg fijn zijn lijkt me.

 • Vincent schreef:

  Vooral het vormgeven van herinneringen lijkt mij erg belangrijk wanneer relaties verstoord waren of moeizaam verliepen. Je wil immers goed terugkijken op een bepaalde levensfase. Zo kan verlies ook beter verwerkt worden denk ik.

 • Andorra Feskens schreef:

  En nu sta ik aan de vooravond van mijn examen tot ritueel begeleider. Volgende week is het zo ver. Dan mag ik een herdenkingsdienst doen voor een door mij gekozen overledene en haar nabestaanden. Ik ben er klaar voor, want in de 10 lesdagen (september 2019 – januari 2020) hebben onze docenten veel theorie met ons doorgenomen, veel ervaringsverhalen uit hun praktijk met ons gedeeld en ze hebben ons regelmatig heel actief aan het werk gezet. Dit alles in een warme groep, met mensen uit diverse achtergronden. Maar allemaal met dezelfde intentie: afscheid nemen behoeft aandacht. Je kunt het maar één keer doen en dan moet je het wel goed doen!

  • Andorra Feskens schreef:

   En inmiddels alweer enkele weken later en ik mag me Ritueel begeleider noemen. Ik ben er trots op. De herdenkingsdienst ging fantastisch. De nabestaanden waren ontroerd, verdrietig en blij tegelijk. Ik had hun vrouw, moeder en oma weer eventjes in het zonlicht gezet, terwijl het op de achtergrond door de glazen pui van de prachtige zaal op Heidehof kletterde van de regen. Op sommige momenten brak de zon zelfs letterlijk door het dikke wolkendek heen!
   Ik ben nu volop bezig met het volgende proces: visitekaartjes maken, website ontwerpen, contacten leggen en ook dat is prachtig om te doen. Zo benieuwd wat de toekomst gaat brengen, maar met alles wat ik geleerd heb bij Gaandeweg en gaandeweg kom ik er wel!

 • Andorra Feskens schreef:

  Zo mooi om dit te kunnen doen. Ik heb vorig jaar de informatiebijeenkomst bijgewoond over ritueel begeleider en/of uitvaartbegeleider. Kwam thuis met heel veel enthousiasme en helaas heb ik tot dit moment nog steeds niet doorgezet om daadwerkelijk te kiezen voor de opleiding en dit mooie vak. Zal er nu toch eens daadwerkelijk werk van gaan maken!

Geef een Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.