Cecile van Hattem-Smeets

Docent basiseducatie uitvaartbegeleider

Verleden

Als dochter van een ex-missionaris die op hogere leeftijd de liefde vond, heeft de dood van jongs af aan een rol gespeeld in mijn leven. Bij alle uitvaartdiensten die mijn vader binnen de familie voorging en bij de vele gesprekken over de dood met hem. Toen mijn ouders stierven, heb ik veel zelf geregeld en de uitvaart vormgegeven. Ik ervaarde hoe waardevol het is om goed afscheid te nemen, herinneringen te delen en het leven met familie en vrienden te vieren.
Na ruim 20 jaar evenementen organiseren bij de Jaarbeurs en als ZZP’er, wilde ik graag mijn ervaring en organisatiekracht inzetten om ook anderen te helpen.  Ik heb mijn eerste stappen in dit mooie vak gezet door de opleiding te volgen bij Gaandeweg en in 2018 ben ik voor mezelf begonnen als zelfstandig uitvaartbegeleider onder de naam Cecile Uitvaartzorg.

Heden

Sinds 2018 heb ik dus mijn eigen uitvaartonderneming. Ik werk zelfstandig maar werk ook veel samen met collega’s uit Arnhem en omstreken. Samenwerken is essentieel in ons vak, want hoe graag je dat ook wilt, je kunt niet 100% van de tijd beschikbaar zijn.
Het mooiste aan mijn vak vind ik het feit dat ik in de week rondom de uitvaart zo dichtbij mag komen bij mensen en deelgenoot mag zijn van hun emoties en de weg die ze bewandelen. Ik help ze en begeleid ze, al moeten ze hun pad natuurlijk zelf lopen.
Ik heb een heilig geloof dat families op mijn pad komen die bij me passen en dat gebeurt ook, dat maakt het werk nog meer bijzonder.
Nu mag ik mijn passie en ervaring voor dit mooie vak gaan overbrengen op toekomstige uitvaartbegeleiders bij Gaandeweg, dat is een prachtige nieuwe uitdaging die ik met beiden handen aangrijp.

Toekomst

Wat ik belangrijk vind is mensen bewust maken van hun keuzemogelijkheden, dat er veel meer kan bij afscheid nemen dan ze denken maar ook dat ze zelf die keuzes mogen maken.
Niet alleen vrij in de keuze van uitvaartbegeleider, ook al zijn ze elders verzekerd, maar vooral het belang benadrukken van de persoon kiezen die bij je past. Ik denk dat je dan in de week rondom de uitvaart nog meer voor families kunt betekenen.
Dus mensen veel informeren en inspireren, hetgeen ik ook met veel liefde doe samen met mensen die weten dat de dood op redelijk korte termijn gaat komen. Dit wil ik ook zeker verder uitbreiden, deze gesprekken en begeleiding zijn heel waardevol.
En tenslotte ‘veel samenwerken’ want samen staan we sterker en samen kunnen we nog meer mensen helpen en inspireren.