Uitvaartbegeleider

6 maanden | 10 lesdagen | 9.30 – 16.30 uur | Twello |  € 3.250 of 5 termijnen van €660
 maximaal 15 personen per groep | 1 of 2  groepen per startmoment | startmomenten  november & april
docent  Susanne Duijvestein of Cecile van Hattem

Als naasten de regie kunnen loslaten, ontstaat er ruimte in hun hart…

Een uitvaartbegeleider is iemand die met liefde en aandacht naasten begeleid in hun proces van afscheid nemen, van het moment van  melding van het overlijden tot en met de uitvaart. Om mensen goed geoutilleerd aan de taak van uitvaartbegeleider te laten beginnen, is deze basisopleiding ontwikkeld. Deze bevat alle basiskennis die je nodig hebt voor de uitoefening van dit vak.

 

In deze opleiding

 • Leer je alles over het vak
 • Ontwikkel je jouw eigen visie
 • Krijg je stap voor stap alle onderdelen gepresenteerd die in de uitvaartweek aan de orde komen
 • Ontwikkel je om in oefengesprekken te horen wat niet gezegd wordt
 • Leer je naasten begeleiden in maken van keuzes
 • Ontwikkel je het vertrouwen dat je naasten bij kunt staan, naast & nabij

 

De lessen

Omdat wij ervan overtuigd zijn dat het vak niet alleen theoretisch te leren is, worden de lessen gegeven door docenten met een schat aan praktijkervaring.
Theorie aangevuld met concrete voorbeelden maken de lessen beeldend en boeiend.

 

Tijdsduur

De opleiding tot Uitvaartbegeleider duurt 10 lesdagen verdeelt over ongeveer 6 maanden.
De opleiding wordt afgerond met een theoretisch én een mondeling examen.
Geslaagden ontvangen een ‘Getuigschrift van Geschiktheid’.

 

Kosten

De kosten voor deze opleiding bedragen € 3.250. Dit bedrag kan ook betaald worden in 5 termijnen van €660.
Dit bedrag is inclusief educatiemateriaal, 10 lesdagen, koffie/thee en lunch, examens en de afrondingsbijeenkomst; het uitreiken van de Getuigschriften.

 

Opleiding

 • Er starten in april en november 2 groepen
 • Je kunt je voorkeur aangeven voor de lesdag
 • Lesdagen staan aangeven op het lesrooster (data onder voorbehoud)
 • Per groep is er maximaal plaats voor 15 personen
 • Deelnemers dienen minimaal MBO werk- en denkniveau te hebben. Dit hoeft niet perse uitgedrukt te worden in diploma’s
 • Studiebelasting is zeer persoonlijk, maar kan gemiddeld op 4 uur per week worden geschat
 • De meeste onderdelen van de opleiding worden gegeven op onze locatie in Wilp – Achterhoek (vlakbij Twello)
 • Twee lesdagen vinden op een praktijklocatie plaats
 • De lesdagen beginnen om 9.30 uur en eindigen om 16.30 uur
 • Wil je zelfstandig uitvaartondernemer worden, kies dan voor het aanvullende pluspakket, 2 extra lesdagen over het starten van jouw eigen Uitvaartbedrijf.

De lesdagen vinden plaats op de locatie van GaandeweG.

Zonnenbergstraat 26
Wilp – Achterhoek (bij Twello)

Lesdag 2 & 8 zijn praktijkdagen. Deze vinden plaats bij Memento Mori in Heerde (lesdag 2) & Heidehof in Ughelen (lesdag 8)

De opleiding wordt gegeven door 2 ervaren docenten:

Susanne Duijvestein & Cecile van Hattem

Informatiedag

Weet je nog niet of dit voor jouw het juiste pad is en wil je meer informatie over het vak, meld je dan aan voor een informatiedag bij GaandeweG.
Op deze dag krijg je meer inzicht in wat er zich afspeelt in de uitvaartwereld.
Deze praktische informatie wordt aangevuld met boeiende verhalen uit de praktijk. Als afronding bespreken we kort de verschillende opleidingsmogelijkheden van GaandeweG.
Na deze informatiedag, kun jij een reële inschatting maken of jij als mens past bij de (uitvaart)wereld in het door jou gekozen specialisme.

Aanmelding

Door je aan te melden via het aanmeldformulier (hieronder), neem je een optie op een opleidingsplek. Vervolgens ontvang je van ons een opleidingsovereenkomst.

Pas als wij deze ondertekend hebben ontvangen, wordt jouw aanmelding definitief en gelden de annuleringsvoorwaarden.

Plus Pakket ‘Uitvaartbedrijf starten’

Wil je na de opleiding aan de slag als zelfstandig Uitvaartbegeleider in de uitvaartwereld? Heb je nog onvoldoende kennis over het ondernemerschap en nog geen helder plan hoe te starten? Volg dan het het pluspakket, een uitbreiding van twee lesdagen over je eigen Uitvaartbedrijf starten. Middels het Starters stappenplan komen alle belangrijke ondernemersaspecten aan de orde, zodat jij met vertrouwen en goed voorbereid aan de slag kunt. 

Dit Plus Pakket bevat:
Opleiding tot Uitvaartbegeleider
&
Uitbreiding met 2 extra lesdagen over ondernemen: Uitvaart bedrijf starten.

Kosten van het Plus Pakket zijn € 3.650

Lesinhoud

 • Rouw & zicht op afscheid Kennis over rouw en visie op uitvaartbegeleiding
 • Laatste verzorging & opbaring (op locatie, groepen samen) Afleggen, mortuaria, opbaren, koelen, kisten etc.
 • Planning uitvaart; wat, wanneer en waar? Begraven, cremeren, aula’s, andere locaties
 • Kosten en verzekeringen Kosten, facturen, prijsindicaties en verzekeringen
 • Rouwkaarten & advertenties Inhoudelijke & logistieke tekst, vorm, opmaak, lettertype, afbeeldingen
 • Formaliteiten & wetgeving Formulieren en wettelijke regelingen
 • Inhoud van de afscheidsbijeenkomst Onderdelen van een plechtigheid, volgorde, tijdsplanning etc.
 • Dag van de uitvaart (op locatie, groepen samen) Draaiboek, welkomst- en slotwoorden, begraafplaatsbezoek, ceremoniemeesterschap
 • Kinderen Kinderen & rouw en afscheid nemen van een kind
 • Na de uitvaart Nagesprek, factuur, dankkaartje, herdenken, nazorg

* Theorie examen * Mondeling examen * Uitreiking Getuigschrift

Aanmelden voor de opleiding tot Uitvaartbegeleider

Startdatum

Dinsdag 07 november 2023 (dinsdaggroep, locatie Twello)

Startdatum

Woensdag 08 november 2023 (woensdaggroep, locatie Twello)

Sandra van Mulckhuyse

Ik kijk terug op vijf hele bijzondere en waardevolle maanden, waarin ik heb mogen ontdekken wat het werk van een uitvaartbegeleider zoal inhoudt. Geraldine nam ons elke twee weken mee in haar ervaringen en visie omtrent het uitvaart-vak. En door haar beeldende verhalen over de dood, het rouwen, de naasten, het verzorgen, de crematorium medewerker en nog veel meer, hingen we elke minuut aan Geraldine’s lippen. De theorie werd afgewisseld met twee praktijkdagen waarin we een aantal waardevolle ervaringen op hebben gedaan omtrent verzorgen, opbaren en een aantal praktische aspecten tijdens de uitvaartdag. Alle opleidingsdagen waren voor mij een hele fijne en leerzame periode.

Na elke lesdag,  besefte ik telkens dat wat ik deze dag heb gehoord, gezien en gevoelt past bij mij, bij wat ik wil doen en wie ik wil zijn als uitvaartbegeleider.

Nu ben ik op een punt gekomen om een nieuwe uitdaging aan te gaan en ik mijn ruime werkervaring wil combineren met mijn persoonlijke ervaring én met een heleboel kennis vanuit de opleiding als uitvaartbegeleider. Waarbij denken in de vele mogelijkheden en diverse creatieve en persoonlijke oplossingen de basis zal zijn voor mijn werkwijze. Iets wat in mijn ogen gek genoeg niet vanzelfsprekend is in de uitvaartbranche, maar gelukkig wel door Gaandeweg gedurende de gehele opleiding wordt uitgedragen.

GaandeweG:  Verrassend – Dankbaar – Inspirerend -Gezellig – Verbindend  – Energie.

Joke van Nispen

Bij mijn zoektocht op het gebied van opleidingen voor uitvaartbegeleiding kwam ik op de site uit van GaandeweG. Ik was onderweg naar een oriëntatie dag van een andere opleiding, maar wat ik voelde tijdens het lezen van de site en bij het meemaken van de oriëntatie dag van GaandeweG  is tijdens de opleiding alleen maar sterker geworden. Gekozen voor de (voor mij verst gelegen) opleiding is een zeer goede keuze geweest. De warmte voor het vak, -eigenlijk meer een roeping- is door Geraldine haar manier van les geven, vertellen, veel praktische tips, alleen maar sterker geworden.

Wat ik mis is een stageperiode bij een (liefst zelfdenkende)uitvaartverzorging, die geregeld wordt door GaandeweG.
Heel veel gevraagd bij verschillende ondernemers in de buurt, maar ook daarbuiten en ze hebben er allemaal veel moeite mee.

Marieke Blaauw

Ik heb de opleiding tot uitvaartbegeleider als zeer inspirerend ervaren. Het was fijn om in een kleine groep deel te kunnen nemen aan de lessen. Lessen die zorgvuldig opgebouwd waren en in duidelijke kaders gegeven werden. De lessen waren afwisselend qua praktijk oefeningen en de theorie. Hierdoor vlogen de dagen voorbij en kwam ik elke lesdag vol inspiratie thuis.
De theorie gedeeltes werden opgeluisterd door prachtige en boeiende verhalen uit de praktijk van Geraldine. Tijdens de opleiding kreeg je voldoende ruimte om samen met de mede studenten te brainstormen, te sparren om je eigen visie over het vak van uitvaartverzorger te ontwikkelen. Daarnaast kreeg je elke week een huiswerk opdracht waardoor je dingen kon gaan onderzoeken in je eigen omgeving en op die manier heb je dan gelijk al een goede basis voor als je voor jezelf wilt beginnen als uitvaartbegeleider. De locatie van de opleiding was huiselijk, warm en gezellig aangekleed. Het was daardoor iedere lesdag weer fijn om heen te gaan.
Deze opleiding heeft me enorm verrijkt. Ik heb een goed inzicht gekregen in het werk van een uitvaartbegeleider. Door Geraldine werden er veel tips gegeven en werden we gestimuleerd om te zien en te ervaren hoe het ook anders kan. Ik kan deze opleiding iedereen aanraden die interesse heeft in het uitvaartvak

Anoniem

De opleiding tot uitvaartbegeleider is een degelijke en zeer complete kennismaking met het vak. Theorie en praktijk komen erg mooi samen. De theorielessen zijn goed opgebouwd en bevatten veel nuttige voorbeelden uit de praktijk. Geraldine is een onderwijzeres die met bevlogenheid verteld. Ook de praktijklessen zijn de moeite waard, op de begraafplaats en in het crematorium krijg je de mogelijkheid om zelf echt te proeven aan het vak.
Erg leuk en leerzaam!’

Martine Hofstede

Een super leuke opleiding. Theorie en praktijk werden mooi afgewisseld. Geraldine geeft op een hele bevlogen manier les en deelt haar ervaringen uit haar eigen periode als uitvaartbegeleidster. Het was dan ook nooit saai. Bij de koffie en thee pauze werden de moeders goed verwend en de lunch was elke keer weer een feestje. Het is een verrijking van mijn leven deze opleiding, ik kan hier mee verder en kan het iedereen aanbevelen.

Lyke Buijsman

Het was een periode waarin ik nuttige informatie heb gekregen over het vak als Uitvaarbegeleider. De opdrachten gaven extra verdieping; je wordt zelf aan het werk gezet en daardoor doe je nog meer kennis op. Wat ik sterk vind is dat je vooral in je eigen omgeving moet zoeken, omdat dit toch uiteindelijk je werkgebied wordt. Bijna elk onderdeel dat voorbijkomt binnen het vak, wordt besproken. Ook de rollenspellen, het presenteren en het samenwerken zijn zeer leerzaam geweest voor mij.
En dan nog een dikke plus… het was een zeer vertrouwde omgeving. Alles wat gedeeld is, is in veiligheid gedeeld. Er was ruimte voor iedereen; voor alle sterke, kwetsbare, trotse en onzekere gevoelens. De sfeer was warm, we hebben elkaar geholpen om beter te worden! En ik heb er zelfs een paar ‘uitvaart-vriendinnen’ aan overgehouden 😉

Carmen Jacobs

Dit vak gaat niet over mij of over mijn rouw.
Het gaat over hoe je een betrokken uitvaartbegeleider kan zijn zonder dat het van jou wordt of het over jou gaat. Dit is voor mij een waardevol inzicht, opgedaan tijdens mijn opleiding bij Gaandeweg. Ik kan me richten op dat wat nodig is, en tegelijkertijd mezelf zijn met dat wat er is.

Anoniem

De opleiding tot uitvaarbegeleider bij Gaandeweg Uitvaareducatie is een geweldige opleiding en geeft een goed beeld van het werk van een uitvaartbegeleider. Geraldine weet waarover ze praat; heeft ruime praktijkervaring als uitvaartverzorger en vertelt, daarop gebaseerd, indrukkende verhalen ter illustratie. Daarnaast gebruikt ze humor om het allemaal toch luchtig te houden. De lessen zijn erg boeiend.
De opbouw van de opleiding loopt parallel aan de invulling van de uitvaartweek; precies zoals het in de werkelijkheid zal zijn.
Ik zou deze opleiding zeker aanraden.

Ellen

Hoe heb ik de opleiding ervaren?
Het waren mooie interessante lesdagen met een frisse kijk op de traditionele uitvaartwereld. De ene zijn dood is de ander zijn brood is hier wel heel letterlijk van toepassing. Wat je bij Gaandeweg leert is dat er natuurlijk een verdienmodel aan hoort te zitten maar het is de wijze waar op.
De nabestaanden staan centraal en door de lessen heen leer je alles van het vak als uitvaartbegeleider. Als je klaar bent ben je in principe in staat om een uitvaart te begeleiden; van kop tot staart. Natuurlijk neem je je eigen persoonlijkheid mee maar alle tools krijg je aangeboden.
Voor mij ook heel belangrijk dat er op een frisse; bijna speelse manier tegen het werk wordt aangekeken en dat is heel prettig want het werk is natuurlijk al zwaar genoeg.
Kortom; leerzaam, niet traditioneel, alle facetten behandelend en…. iedere keer een heerlijke vega lunch.

Bertine Schotman

De opleiding tot Uitvaartbegeleider bij GaandeweG was voor mij perfect.
Heel erg compleet en praktijkgericht. Dat past bij mij.
Alhoewel iemand anders mij adviseerde om de opleiding in Zwolle te gaan doen bij Meander, ben ik heel blij dat ik naar mijn eigen gevoel hebt geluisterd en voor GaandeweG heb gekozen.
Geraldine is een hele goede inspirator en brengt de lessen helder, bevlogen, praktisch en met een passende dosis humor.
Mocht je plannen hebben om een opleiding tot Uitvaartbegeleider te willen volgen, dan raad ik je absoluut aan om voor GaandeweG te kiezen.
Team GaandeweG bedankt!

Yvette Vlaar

We halen alles uit het leven omdat we maar één keer leven maar we gaan ook maar één keer dood. Als afscheidsfotograaf heb ik al verschillende uitvaarten meegemaakt. De ene echt met volle aandacht en prachtig maar soms ook ronduit saai en precies volgens protocol. Juist die afscheidsmomenten die net even anders zijn laten je zien hoe een afscheid moet worden vormgegeven. Ik was op zoek naar meer verdieping in mijn vak, want ook afscheidsfotografie is niet alleen maar op het knopje drukken. Bij Geraldine vond ik een juiste klik. En wat heb ik met volle teugen genoten van alle lessen. Volle passie, met geweldige praktijkverhalen, super afwisselende lessen, een warme groep mede cursisten, was iedere les de 3 uur reistijd meer dan waard. Een stukje extra achtergrond is fijn in mijn vak maar misschien smaakt het ook wel naar meer. Geen enkel afscheid hoort standaard te zijn. Luister en voel, golf mee met de nabestaanden. Je hoeft niets te doen, alles word je aangereikt. Je hoeft alleen maar te ZIJN.

Petra van Mill

Ik ben heel dankbaar dat ik de opleiding van Uitvaartbegeleider bij GaandeweG heb gedaan. Jullie hebben een hele mooie visie die de wereld in gebracht mag worden en jullie doen dat en staan daar ook echt voor. Jullie delen je passie voor het vak en gaan uit van ieders eigen kracht. De lessen die ik kreeg van Geraldine zijn zo boeiend dat een hele dag naar haar luisteren als vanzelf gaat. Geraldine neemt haar puurheid, levendigheid en levenswijsheid mee in de lessen en die maken ze heel waardevol. De vorm van de opleiding spreekt mij heel erg aan omdat je vooraf aan een onderwerp er door de opdrachten te maken, eerst zelf in moet duiken. GaandeweG is een verrijking voor de uitvaartwereld omdat het uitvaartbegeleiders stimuleert om de uitvaart zo dicht mogelijk bij de naasten te houden en juist in die intense week het afscheid echt te ervaren.
Het is fijn om te zien dat jullie bewuste keuzes maken, dat is te merken aan de heerlijke lunches tot aan het wc-papier 😉

Margreet Reuvekamp

Lekker praktisch, boeiend, informatief en in volgorde zoals een uitvaartweek verloopt. Daarnaast aandacht voor presentatie en gesprekstechnieken. Met Geraldine als inspirerende docent met humor. Voor mij de ideale combinatie om te leren en me het vak eigen te maken. Iedere lesdag was een feestje. Dat klinkt best raar in deze branche. Maar echt, er wordt ook veel gelachen. Ik heb ervan genoten!

Christina

Lesgeven kunnen ze bij GaandeweG wel, het is een mooi team en Geraldine geeft erg fijn les. Keek er altijd erg naar uit en het belangrijkste is ze verteld de lesstof op zon goede manier dat je ook aandachtig blijft luisteren en het goed onthoud.