Verhaal oud deelnemer
Annelies Brinkhuis

door | 20 april 2018 | GaandeweG, Verhalen Gaandeweggers | 1 reactie

Verhaal Oud-Deelnemer GaandeweG

Annelies Brinkhuis uit Lieren, Apeldoorn

Opleiding tot Ritueelbegeleider GaandeweG september / februari 2016

 

In liefde gedenken

Ik laat ze door mijn handen gaan, de kaarten. Zwart-wit of juist  kleurrijk, met portretten, getekend of gefotografeerd, met bloemen, weemoedige zonsondergangen of vrolijke vakantiekiekjes, met auto’s, klompen, duiven, een knuffelbeertje…

 

Elke kaart vertelt het verhaal van een leven, achter elke voorkant gaat een wereld schuil. Een wereld waarin ik heel even deelgenoot mocht zijn, waarin ik mee mocht schrijven aan het laatste hoofdstuk. Met woorden die het verdriet aanraken en voorbij de horizon reiken, met rituelen waar woorden tekort schieten.

 

De eerste keren nog onzeker, zoekend naar de juiste formulering, de juiste toon. Bang dat de woorden zich niet lieten vinden, dat ze ineens ‘op’ zouden zijn. Maar gaandeweg met steeds meer vertrouwen, met steeds meer plezier ook. Want wat is het mooi om woorden te mogen aanreiken die datgene wat onzegbaar is toch aan de oppervlakte kunnen brengen, woorden die licht en lucht scheppen.

 

Woorden die zin geven aan leven en sterven. En soms ook niet. Ze verlaten mijn pen, maar allemaal laten ze hun afdruk achter.

De liefde was al voorhanden, de woorden lagen klaar in mijn hoofd. Het waren de opleiders van Gaandeweg die de verbinding wisten te maken, die mij vertrouwd maakten met dit prachtige vak. Zo konden woorden zinnen worden en zinnen mijn verhaal.

 

Annelies Brinkhuis, ritueelbegeleider en spreker bij afscheid www.anneliesbrinkhuis.nl