Verhaal oud deelnemer
Carin Graveland

door | 5 november 2018 | GaandeweG, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Verhaal oud deelnemer GaandeweG

Carin Graveland uit Ede

Uitvaartbegeleider bij Monuta in Ede en Veenendaal
Volgde de opleiding bij GaandeweG in oktober 2016

 

10 jaar geleden overleden mijn vader en schoonvader binnen twee weken.

 

Twee uitvaarten kort achter elkaar. Ineens kwam ik intensief met de dood en het vak van een uitvaartbegeleider in aanraking. Het werk intrigeerde me, ik zag wat je kunt doen als uitvaartbegeleider. Een uitvaartbegeleider mag heel dichtbij komen en kan veel betekenen voor naasten. Wat mij daarin aantrok is rust kunnen brengen in een onrustige situatie, ontzorgen daar waar nodig.
Wat mij verder aanspreekt is het ondernemende, het praktische en het gevarieerde. Geen uitvaart of familie is hetzelfde. Dat verrast me elke keer weer.

 

Ik ben getrouwd met Kees en wij hebben 4 kinderen, waarvan er al 2 het huis uit zijn, maar ook nog 2 opgroeiende kinderen thuis. Een uitdagende combinatie!

GaandeweG kwam op mij over als flexibel, niet star. Ik voelde me aangetrokken door de aanpak. Ik ben daarin zeker gevoed. Een mensgerichte aanpak, waarbij de deelnemer centraal staat. Wie ben jij, wat heb jij al in huis en wat wil je nog leren. In korte tijd krijg je het hele pakket mee, kennis en kunde en veel oefenen. Huiswerkopdrachten doe je voor jezelf. Ik heb dat als erg stimulerend ervaren.
Door de opleiding heb ik inzicht gekregen hoe ik zelf in het vak wil staan. De rollenspellen, besproken casussen en de feedback die ik ontvangen mocht waren daarbij heel opbouwend.

 

Wat ik inspirerend vind, is dat er ook ruimte is voor een stuk spiritualiteit. Dat er een keuze is op dit gebied. Bijvoorbeeld ‘de natuur haar gang te laten gaan’ naast automatisch koelen of een andere vorm te gebruiken. Dat de ziel het lichaam aflegt bij het sterven te of vlak daarna. Dat daar het woord ‘afleggen’ vandaan komt, wat helaas zo’n negatieve klank heeft gekregen. Fijn als ik naasten ook op dit gebied iets kan meegeven als ik daar bij hen de ruimte voor voel.

 

De opleiding heeft mij uiteraard kennis gebracht, maar dus ook de nodige inzichten bij mezelf. Daarnaast de aandacht op de natuurlijke en spirituele dimensie van sterven en afscheid nemen. Deze dimensie zou ik graag nog meer willen toepassen in mijn benadering naar naasten. Ik geloof erin dat het naasten meer kan helpen bij hun rouwverwerking.

 

Ik zou mensen aanraden om zich te voeden met een opleiding als ze in de uitvaartbranche aan het werk willen, met de grote voorkeur voor GaandeweG!