Gelijk of Geluk

door | 25 mei 2018 | GaandeweG, Verhalen Gaandeweggers | 1 reactie

GELIJK of GELUK?

 

Je zit in een woordenwisseling, ruzie. Stel jezelf op dat moment de vraag; wil ik GELIJK of GELUK? Menigeen zal net als ik, onnadenkend roepen; GELUK natuurlijk. Maar als ik eerlijk ben weet ik dat ik héél regelmatig voor mijn GELIJK ben gegaan. 
Ik vind het zo fijn om GELIJK te hebben..

Totdat bovenstaande vraag echt tot me doordrong. Wat maakt dat ik direct GELUK roep als antwoord op deze vraag ….maar in de praktijk me laat verleiden tot GELIJK willen hebben. Wat brengt dat GELIJK hebben mij dan?

Bevestiging vooral. Iemand die zegt; ‘je hebt gelijk, jij bent oké, jij hebt het bij het rechte eind’, maken dat ik groei, ik stijg op, ik ben blij.

Wat betekent ’t voor die ander om mij GELIJK te geven? Hij/zij ‘moet’ zijn meerdere in mij erkennen, moet zelf het ‘onderspit delven’, voelt zich wellicht klein, onzeker, ondergewaardeerd etc.

 

Dat is nogal wat; Ik groei dus ten koste van een ander. -Ik ben groot en jij bent klein- Calimero dringt zich op.

Ineens weet ik ook meteen waarom ik mijn ‘ongelijk’ zo slecht kan toegeven of zelfs maar sorry kan zeggen. Dan voel ik me dus klein. 
Kiezen voor GELUK betekent inmiddels voor mij vooral dat ik mezelf en elk ander mens oké vind, we zijn beiden even groot, mooi en bijzonder.

We ervaren sommige zaken verschillend, mooi aanvullend dan.

GELUKKIG maar.