Verhaal oud deelnemer
Ria van der Vliet

door | 7 september 2018 | GaandeweG, Verhalen Gaandeweggers | 3 reacties

Verhaal oud deelnemer GaandeweG

Ria van der Vliet

Opleiding tot Ritueelbegeleider – februari 2018

 

“De elfjes” laten mij niet meer los.

wohin

wieso, weshalb

weil Leben fordert

unterschiedliche Rituale spenden Trost

Verbundenheit

 

Het laatste halfjaar is voor mij voorbij gevlogen. De opleiding  “Ritueelbegeleider” bij Gaandeweg in Apeldoorn vroeg tijd en inzet. Wat was het mooi, verassend en leerrijk.

 

Mij sprak deze opleiding aan door de gecomprimeerde opzet. In deze maanden is er bij mij veel gebeurd, ik kijk nu met andere ogen de wereld in. Ik ben alert op mooie woorden, zinnen en heb het gevoel dat er in mij iets aangeraakt is waardoor mijn creativiteit en mijn eigen stijl van schrijven is gaan “sprudeln”. In de duitse taal kun je dat met dit woord mooi weergeven. En een klein notitie- boekje waar ik snel iets op kan schrijven wat ik tegen ben gekomen zit vanaf lesdag 1, standaard in mijn tas.

 

Sinds 1995 woon ik in Duitsland en ik heb het enorm gewaardeerd dat ik mijn geschreven teksten bij “Gaandeweg” in het Duits kon formuleren en voordragen. Zelfs mijn examen heeft in het Duits op Heidehof kunnen “klingen”.

 

Ik wil gaan werken als “Trauerrednerin” in het grensgebied aan de Niederrhein. De combinatie van mijn Nederlandse roots en de prachtige rijke Duitse taal, geven mij een mogelijkheid om mijn eigen kleurrijke licht te zijn voor mensen die afscheid moeten nemen van een mensenkind waar troostende woorden, verhalen en begeleiding een zegen kunnen zijn. Naar levensverhalen luisteren, het op papier zetten en het laten “klingen” zodat een mens persoonlijk en met respect bij het afscheid nemen in het midden gehaald word; dat is mijn motivatie.

 

Spannend allemaal en tegelijk een uitdaging om te starten met veel input en zoveel moois van mijn medecurstisten in die tijd dat we samen onderweg waren. Het vertrouwen dat we gedeeld  hebben, de respectvolle manier en tevens de ruimte voor humor waar ieder zijn of haar persoonlijke noot kon laten “klingen” vond ik heel bijzonder, waardevol en heeft zeker mijn leven verrijkt.

 

Herzlichst

Ria van der Vliet