Verhaal oud deelnemer
Susanne Duijvestein

door | 23 maart 2018 | GaandeweG, Verhalen Gaandeweggers | 1 reactie

Verhaal oud deelnemer GaandeweG

Susanne Duijvestein uit Amsterdam

Opleiding tot Uitvaartbegeleider GaandeweG oktober 2016

 

Na tien jaar corporate omgeving werd ik op een ochtend wakker met het inzicht dat het tijd was om andere kwaliteiten in mezelf te ontplooien. Al snel wist ik: uitvaartbegeleider. Echt contact met mensen, creatief, inlevend, impact, het doet ertoe. En gaan ondernemen. Het zat denk ik altijd al in me, sinds ik tiener ben misschien al. Na wat online gespeur naar een goede opleiding om mij klaar te stomen voor deze geheel nieuwe wereld, kwam ik uit bij Gaandeweg. De uitstraling, de manier van communiceren, het nuchtere geaarde, het originele. Anders. Dat paste bij me. En ze wilden me nog hebben ook!

 

In een half jaar tijd ben ik verrijkt met cruciale kennis, hilarische rollenspellen en vooral met leerzame verhalen uit de praktijk van ervaren mensen. Het belangrijkste inzicht dat ik kreeg, was dat het in dit vak bij uitstek gaat om dat je jezelf meebrengt. Wat zijn jouw kwaliteiten, sta je stevig, hoe breng je rust, wat laat je van jezelf zien, waarom kiezen mensen voor jou? Met name als zelfstandig uitvaartbegeleider is dat best relevant om te weten.

 

Ik had me geen betere start kunnen wensen. Na het behalen van mijn diploma in het voorjaar 2017, ben ik meteen voor mezelf begonnen. Ik was voorbereid op een wat eenzame start: het is niet makkelijk om ergens mee te draaien. Dus met geduld begon ik eerst maar aan het bedenken van mijn uitstraling en het bouwen van mijn netwerk. Voordat ik echt klaar stond, kreeg ik in mei opeens een eerste verzoek via een bekende. YIKES! Het ging ontzettend goed. Ik paste in de praktijk toe wat ik vanuit de opleiding had geleerd, en begreep toen pas echt de do’s en don’ts. Super leerzaam. En bovenal: de familie was erg tevreden en dankbaar. Deze eerste ervaring – een sprong in het diepe, zo leer ik het liefst – gaf een belangrijk duwtje. In de zomer ging ik echt ‘live’: mijn website ging online en ik maakte het bekend op social media.

 

Het was een paar maanden rustig, zoals ik al had verwacht. Via via trof ik een leuke jonge ondernemer die het me gunde om mee te draaien en vlieguren te maken. En prompt kwamen tegelijk ook mijn eigen meldingen. Sinds het najaar is het aan het stromen: ik word gebeld door mensen binnen én buiten mijn netwerk, ik heb leuke PR, fijne partners, mensen reageren enthousiast wat ik doe en vooral: de families die ik begeleid zijn zo ontzettend positief over mijn manier van werken. Dat is natuurlijk waar het om gaat, en het is zo fijn om te merken dat iets beteken voor anderen.

Dat ze mij iets toevertrouwen. Dat ik mag kennismaken met zulke mooie mensen, hoewel vaak helaas pas postuum.

 

Het is heel vervullend werk. En intens. Het is als zelfstandig uitvaartbegeleider hollen of stilstaan. Enerzijds pittig, zeker als jonge moeder zijnde, maar anderzijds geeft het ook een ontzettende flow en inspiratie. Elk moment ben ik dankbaar voor dat ik dit pad heb gekozen. Het is het nu al waard! 

Susanne bij afscheid – Amsterdam – www.bijafscheid.com