Margreet Beerda

Docent Basiseducatie & specialisatiemodules Ritueelbegeleider

Verleden

Opgeleid als docent drama en handvaardigheid ben ik mijn werkzame leven voor de klas begonnen. Tot ik de kans kreeg bij een kindertheatergroep te gaan werken. Het maken en spelen van voorstellingen door het hele land paste me als een jas. Ik ontdekte de kracht van een goed gebracht verhaal.

Mijn theaterwerk combineerde ik met redactiewerkzaamheden voor diverse televisieprogramma’s. Een mooie tijd. Toch was er op de achtergrond altijd de wens ooit ‘iets’ in de uitvaartsector te gaan doen.

In mijn privéleven heb ik mogen ervaren hoe helend een ritueel kan werken in het proces van afscheid nemen. In mijn geval: een onvervulde kinderwens. Ik had vooraf niet kunnen vermoeden hoe dát mijn leven zou beïnvloeden. Men zegt wel eens ‘Als je een deur dicht doet, gaat er ergens een raam open’.

Kort nadat ik mijn kinderwens losgelaten had, kwam ik in aanraking met een opleiding tot ritueel begeleiden bij afscheid. Toen wist ik dat ik mijn bestemming gevonden had. In mijn werk als ritueelbegeleider komt alles samen: mijn behoefte aan zingeving en spiritualiteit, mijn liefde voor mensen en mijn creativiteit, gevoel voor symboliek en mooie woorden.

Heden

Onder de noemer Memoriam heb ik sinds 2006 veel naasten mogen begeleiden. De naam is bewust gekozen: de overledene leeft door in de herinnering van zijn of haar naasten. Het is elke keer weer bijzonder om samen met de betrokkenen te komen tot een afscheid dat het geleefde leven weerspiegelt en troost en hoop biedt aan de achterblijvers.

Sinds het voorjaar van 2015 is er een nieuwe uitdaging op mijn pad gekomen: docent bij GaandeweG Uitvaarteducatie.

Toekomst

Het overdragen van mijn ervaring als ritueelbegeleider verdiept mijn liefde voor het vak. Het is prachtig om – gevoed door de praktijk – aankomend collega’s te mogen inspireren. En uitvaartbegeleiders te laten ervaren wat de toegevoegde waarde van een symbool of ritueel bij afscheid kan zijn. Daarnaast hoop ik mijn vak nog jarenlang met hart en ziel uit te mogen oefenen. Ritueelbegeleiding is zoveel meer dan werk; het raakt mijn hele wezen. Een mooier vak kan ik me niet voorstellen.