Susanne Duijvestein – de Boer

Docent basiseducatie uitvaartbegeleider

Verleden

Betekenisvol werk is altijd belangrijk geweest in mijn leven. Naast mijn studie Beleid, Communicatie & Organisatie begon ik op mijn negentiende met een baan bij een coöperatieve bank, waar ik een maatschappelijke rol vervulde. Daarnaast was ik actief in allerlei duurzaamheidsbewegingen, zoals bij Slow Food, en in de kunstwereld. Ik raakte geïnspireerd door uiteenlopende sociale ondernemers, die hun onderneming inzetten om bij te dragen aan een betere wereld. Dat deed mij na elf jaar bedrijfsleven besluiten om werk te gaan maken van iets dat mij al lang riep: mijn wens om de dood een natuurlijker onderdeel te maken van het leven.

Heden

Sinds 2017 ben ik zelfstandig uitvaartbegeleider Bij Afscheid. Hierbij werk ik vanuit een holistische benadering omdat ik geloof dat uitvaarten helende rituelen kunnen zijn als we dit proces kunnen toe-eigenen. Als we kunnen onderdompelen in iemands eigenheid, worden we in staat gesteld om een diepere verbinding te maken met het leven. Ook geloof ik dat onze manier van afscheid nemen in een veel betere balans kan zijn met de natuur. Om die reden maak ik in de rol van ‘curator dood’ programma’s bij kunstinstelling Mediamatic over het herontwerpen van afscheidsrituelen, zoals workshops om je eigen doodskleed te maken.

Toekomst

Naast het begeleiden van families werk ik op allerlei manieren aan het vernieuwen van onze cultuur van afscheid nemen. In april 2021 verschijnt mijn boek ‘Uitvaart in Eigen Hand’. En een belangrijk doorlopend project is De Humusator, een open onderzoek naar humaan composteren als natuurlijke lichaamsbestemming. En mezelf kennende ga ik ongetwijfeld nog duizend andere dingen doen.