Ans Dohmen
Ans Dohmen-Bakker volgde in 2015 de Ritueelopleiding bij GaandeweG. Nu combineert zij haar Ritueelbegeleidingswerkzaamheden met haar praktijk Verliesbegeleiding.
Ze is 38 jaar getrouwd met Pim en samen kregen zij 2 zoons en 1 dochter. Ze zijn ook een bevlogen opa en oma voor 4 kleinkinderen.
Deze maand verhuist Ans van Emmeloord naar Ens.
Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen?
Na een hele roerige overname van de organisatie waar ik al 11 jaar in dienst was, werd ik boventallig geplaatst. Dit heeft er flink ingehakt bij mij. Zeker omdat ik net een periode van ziekte achter de rug had en erg blij was dat ik weer aan de slag kon, in een hopelijk tot rust gekomen organisatie.
Maar niets was minder waar, er moesten ruim 250 personeelsleden afvloeien en ik was er één van. Na een periode van oriënteren op de toekomst ben ik gestart met de opleiding tot coach.
Gaandeweg ontdekte ik dat de begeleiding van mensen die een verlies hadden doorgemaakt mij erg aansprak. Zo ben ik me gaan verdiepen in de verlieskunde.
Tijdens de gesprekken die ik voerde, viel het mij op dat de manier waarop afscheid wordt genomen van een dierbare erg belangrijk is voor de aanvaarding van het verlies door de naasten. Regelmatig werd mij verteld dat men achteraf toch liever op een meer persoonlijke manier afscheid had willen nemen.
Toevallig kwam er een bericht van GaandeweG uitvaart Educatie langs op Facebook over de opleiding Ritueelbegeleider. Mijn interesse was gewekt en het zaadje was geplant.
Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?
Nadat het zaadje was gaan groeien om zelf iets te gaan betekenen bij afscheidsdiensten, ben ik op internet gaan zoeken naar de opleidingen die er waren op dit gebied. De opleiding bij GaandeweG sprak me het meeste aan. Hier werd rekening gehouden met de ervaringen en ontwikkelingen die je al hebt doorgemaakt in je (beroeps) leven. De kennis en knowhow die je al in je rugzak hebt zitten werd zo meegenomen in de opleiding. Zodoende was het voor mij mogelijk in relatief korte tijd de opleiding te doorlopen. Het was en is vooral een praktische opleiding en dat sprak me aan.
In september 2015 ben ik gestart met de opleiding ritueelbegeleider bij GaandeweG uitvaart Educatie. Toentertijd nog gevestigd in Apeldoorn.
Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?
Het was een leerzame en vooral praktische opleiding. De bron van creativiteit die in je zit werd volop aangesproken en gestimuleerd. Natuurlijk was het best wel spannend om de verhalen die je hebt geschreven te presenteren voor de groep. Tenminste, dat vond ik.
De docenten, Margreet en Esther begeleiden dit proces op een respectvolle en integere wijze. De opleiding heeft me het zelfvertrouwen gegeven in het presenteren voor een groep mensen, die je best kritisch beoordelen. Te geloven in je eigen kunnen en te vertrouwen op en in je zelf.
Tijdens de opleiding overleed geheel onverwachts de vader van een lieve vriendin. Mij werd gevraagd de afscheidsdienst te verzorgen. Met een steuntje in de rug van Margreet en Esther op de achtergrond, die me zelfvertrouwen gaven, is het de basis geworden van mijn verdere werkzaamheden als Uitvaartspreker/ Ritueelbegeleider bij afscheid.
Inmiddels verzorg ik rond de 40-45 afscheidsdiensten per jaar.
Hoe mooi om tijdens de opleiding te ontdekken dat je eigenlijk veel meer talenten in je hebt dan je van jezelf vermoedt. Het leren werken met symbolen was een waardevolle aanvulling om te gebruiken in de diensten. We hadden een fijne groep en er was veel onderlinge uitwisseling wat een mooie bedding is geworden voor mijn werk.
Wat heeft het jou gebracht?
“De dood doet mij leven”, het klinkt misschien raar, maar in mijn werk ben ik bijna altijd bezig met het thema van de dood. De gesprekken met nabestaanden, de voorbesprekingen voor een afscheidsdienst, de rouwbegeleiding in mijn praktijk.
Ik krijg er energie van, al die mooie gesprekken die ik mag voeren, de prachtige en boeiende levensverhalen die ik te horen krijg en de liefde die ik ontmoet in veel gezinnen. Regelmatig vragen mensen aan mij of het mij niet te veel wordt, alleen maar met de dood bezig zijn. Voor mijn gevoel ben ik niet “alleen” met de dood bezig, maar juist met “het leven”. Mijn werk brengt me in alle lagen van de bevolking. Hoe boeiend en afwisselend kan je het hebben.
Mooie herinneringen worden opgehaald, het gaat grotendeels over liefde en er kan zo vreselijk gelachen worden om alle herinneringen die de revue passeren tijdens ons gesprek. Voor mij voelt het kostbaar om mensen te mogen begeleiden na het overlijden in een voor hen heel kwetsbare periode.
Het is voor mij een goede beslissing geweest om de opleiding te gaan volgen. Deze nieuwe tak in mijn eigen bedrijf heeft me zoveel gebracht. Van te voren heb ik me nooit gerealiseerd hoeveel voldoening en vreugde dit werk me brengt. Zo nabij te mogen zijn bij naasten. Hoe mooi om samen met familie en vrienden een mooi afscheid te kunnen verzorgen voor hun geliefde. Het is zo divers en boeiend en ik kom overal. Van tevoren weet je nooit in wat voor gezin je komt. Iedere keer weer afstemmen op elkaar en zorgen dat het een mooi en waardevol afscheid wordt voor de naasten.
Waar breng jij het geleerde de wereld in?
Mijn praktijk voor verliesbegeleiding bestaat uit verschillende takken. Verliesbegeleiding, Ritueelbegeleider bij afscheid en sinds kort ook Stervensbegeleider. Hiermee is de cirkel rond. Voor mij is dit een mooie combinatie van werkzaamheden. Heel afwisselend en toch met dezelfde raakvlakken. Na 5 jaar uitvaartspreken begin je een bepaalde “naam” op te bouwen en ga ik steeds vaker op voorbesprekingen of word ik teruggevraagd als er een ander familielid is overleden. Door de goede contacten met een aantal uitvaartleiders word ik regelmatig ingehuurd om te spreken voor een afscheidsdienst. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een redelijk grote regio. Ik spreek in crematoria, kerken, clubhuizen, afscheidshuizen en zelfs een keertje in een huiskamer, thuis bij de overledene.
De combinatie met het begeleiden van cliënten lijkt lastig, maar is gewoon een kwestie van goede afspraken maken. In het eerste intake gesprek met een cliënt geef ik al aan dat ik ook Uitvaartspreker ben. Tot nu toe heeft iedereen hier begrip voor. Natuurlijk zorg ik wel dat de nieuwe afspraak binnen 24 – 48 uur plaats vindt.
Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?
Mocht je ambities hebben om je te gaan verdiepen in het mooie beroep van Ritueelbegeleider dan kan ik iedereen de opleiding bij GaandeweG aanraden. Het heeft mij veel gebracht en me het zetje gegeven om me te ontwikkelen tot ritueelbegeleider bij afscheid, naast mijn andere werkzaamheden.
Een mooi en betekenisvol beroep en ik roep dan ook altijd vol overtuiging: “het mooiste vak van de wereld te hebben”.