Verhaal oud deelnemer
Bjorn ter Haar

door | 1 mei 2020 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Verhaal oud deelnemer GaandeweG

 

Bjorn ter Haar uit Oldenzaal

Bjorn is een van onze eerste jongere deelnemers geweest,
Hij was toen 24 jaar.
Al tijdens zijn opleiding heeft hij een baan als uitvaartbegeleider gevonden bij Yarden.
Sinds kort werkt hij bij Kienhuis Uitvaartverzorging in Denekamp.
Hij volgde zijn opleiding bij GaandeweG in januari 2016
Bjorn is best wel verliefd op Evelien.

 

Bjorn, wat is jouw motivatie/aanleiding om juist deze opleiding te volgen?

“Op mijn 18e overleed mijn Oma, hierdoor kwam ik in contact met een uitvaartbegeleider die een bekende was in de familie. Zijn werk vond ik erg interessant waardoor ik ben gaan nadenken of ik dit eventueel zelf ook zou kunnen en willen.
6 jaar later, na het volgen van een hbo-opleiding bedrijfsmanagement, besloot ik dat ‘andere’ interessante vak eerst nog eens te onderzoeken, alvorens ik een baan in de bedrijfsbranche zou gaan zoeken.

Ik ging naar een informatiedag bij GaandeweG. Al die voorgaande jaren bleef de dood maar ook het vak uitvaartverzorger mij bezighouden. Na de informatiedag wist ik het zeker, Ik moet iets gaan doen in de uitvaartwereld!!
Organiseren, Dirigeren, Plannen en het zeer persoonlijke contact met de families zijn voor mij de belangrijkste drijfveren om het vak, inmiddels al 4 jaar, met veel passie en gepast enthousiasme uit te voeren.”

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

“Locatie en natuurlijk om de kennis en kunde van de docenten. Deze komen ‘rechtstreeks’ uit het werkveld. Met een open houding en veel passie zouden ze mij het vak kunnen leren. Maar ook zeker door het feit dat ik na een 4-jarige opleiding het niet zag zitten om nog eens langer dan een jaar naar ‘’school’’ te moeten gaan.”

 

Wat vond je prettig/leuk?

“Wet & Regelgeving vond ik erg interessant. Maar ook het maken van een casus (huiswerkopdracht) over het moment van overlijden tot aan de dag van de uitvaart. Het echte plannen en organiseren kwam hier aan bod. Les 2 over de verzorging van overledenen heeft ertoe geleid dat ik nu families vele malen beter kan inlichten en informeren over overlijden, opbaren en alles wat daarbij komt kijken.

Daarnaast heb ik leuke en bijzondere contacten opgebouwd met mede studenten, de gezelligheid en collegialiteit was zeer goed.”

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

“De eerste jaren na de opleiding heb ik met veel plezier gewerkt bij Yarden. Nu heb ik de overstap gemaakt naar een kleinere organisatie, Kienhuis Uitvaartverzorging te Denekamp. Deze werken in Regio Dinkelland en dan voornamelijk in Denekamp, Oldenzaal, Almelo, Ootmarsum, Noord-Deurningen, Lattrop, Tilligte, Beuningen, Weerselo, De Lutte en Losser. 
Daarnaast voorzien wij in geheel Twente en het grensgebied uitvaarten, hierdoor hebben wij ook regelmatig te doen met het overbrengen van overledenen vanuit Duitsland.”

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

“Jazeker, Natuurlijk leer je het beste in de praktijk maar de opleiding heeft mij geholpen om in lastige situaties terug te vallen op het geweldige naslagwerk dat ik tijdens de opleiding heb opgebouwd. Meerdere mappen waarbij ik inmiddels zelfs collega uitvaartverzorgers met bepaalde casussen heb kunnen helpen. Altijd erg fijn om eens terug te kunnen kijken.”