Verhaal oud deelnemer
Brigitte Otte

door | 2 juli 2020 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Brigitte Otte

Brigitte Otte is uitvaartbegeleider in Hoofddorp en omgeving.

In 2014 volgde zij de opleiding Uitvaartbegeleider bij GaandeweG.

 

Sindsdien heb ik mijn droombaan’, volgens Brigitte.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen?

Toen ik in 2014 ‘iets’ wilde gaan doen waar ik met mensen kon werken, wist ik niet precies wat. Wel dat het niet in de verpleging of zorg moest zijn maar meer mensen kan ondersteunen als ze het nodig hebben, in hun verdriet. Mensen de juiste beslissing laten nemen, zonder dat ze zich zorgen maken of het wel goed gaat.

 

Toen zei iemand mij: Ik vind de uitvaart wel wat voor jou. Met opgetrokken wenkbrauwen keek ik haar wat sceptisch aan. Toch sloeg ze de spijker op de kop.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Ik vond Gaandeweg in vergelijking met de andere opleidingen persoonlijker. Dat was puur op de website en de indruk die ik van Geraldine kreeg, want ik heb in de allereerste groep van GaandeweG gezeten. Wij zijn dus FIRSTclass! ?

 

GaandeweG heeft me, naast de tools voor het vak, ook geleerd dat eenieder dit vak op zijn eigen manier kan uitoefenen. Er is geen eenduidige, beste manier van uitvaarten. De diversiteit van mensen in Nederland vraagt om diversiteit in uitvaartland. Uitvaartbegeleiders die elk op hun eigen manier iets in dit vak kunnen betekenen. Prachtig!

 

Wat heeft het jou gebracht?

Ik hou ervan om “out of the box” te denken. Je ziet in de uitvaart dat er beweging is. Ik sprak laatst iemand die vertelde; “Vroeger kwam er iemand aan de deur met een zwart pak en vertelde dat er iemand dood was. Dan ging vader mee en regelde alles. Wij gingen alleen naar de begrafenis”.

Nu mag iedereen er iets over zeggen. Je mag je eigen draai er tegenwoordig aan geven, Je mag meezingen, je mag meedansen, je mag tekenen op de kist, je mag foto’s maken, je mag een fanfare band inhuren etc.

 

Ik zie ook dat een crematorium of kerk niet meer dé locatie is om een afscheid te houden.

Ik ben zelf regelmatig in de Arendshoeve in Aalsmeerderbrug, waar je omringt wordt door planten en bloemen; een locatie waar ik altijd: Oh’s en Ah’s krijg van de gasten. En waar naasten zo ontzettend blij zijn dat ze hier het afscheid hebben gedaan.

 

Mooie locaties, eigen keuzes, zelf doen; het draagt bij aan het rouwproces.

Brigitte is zelfstandig uitvaartbegeleider in Hoofddorp en omgeving en freelancer voor collega’s. Met Ankh Uitvaartzorg is er een nauwe samenwerking ontstaan. Te zijner tijd zal Ank meer terugtreden en Brigitte meer de ‘leading lady’ worden.