Verhaal oud Gaandewegger
Danielle Harsta

door | 20 augustus 2021 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Danielle Harsta – Franken

Daniëlle Harstra- Franken reageerde tijdens de opleiding Uitvaartbegeleider in 2019 op een vacature. Ze werd aangenomen en kon gelijk starten bij Jager Uitvaartbegeleiding in Dronten. Daniëlle woont in Emmeloord, is 25 jaar getrouwd met Eric en moeder van 3 kinderen.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen.

Vanaf mijn 16 jaar werk ik in de zorg. Dat heb ik altijd met heel mijn ziel en zaligheid gedaan. Alleen ik merkte de laatste jaren dat ik niet meer in het “zorgland” paste. Geen tijd meer hebben, niet de zorg kunnen geven aan ouderen op de manier zoals ik dat graag wilde en op de manier die mij paste maakte dat ik dit werk niet meer aan kon.

Maar ja, “wat moet ik dan gaan doen” dacht ik. Ik kan alleen maar zorgen…..

Ik was al eens vaker de site van Gaandeweg tegen gekomen en daar voelde ik mij gelijk thuis. Dat wat ik daar las maakte dat het vuurtje in mij weer begon te branden. Het op mijn manier om mogen en kunnen gaan met naasten, dat wat ik aan ervaring mee bracht uit de zorg en mijn psycho-sociale opleiding, alles kon ik kwijt in het werk als uitvaartbegeleider.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Het feit dat Geraldine zelf ook als uitvaartbegeleider heeft gewerkt en daardoor al haar ervaring en verhalen met ons kon delen was een voorwaarde voor mij om mij in te schrijven voor een informatie dag. Na die dag was ik om. De twijfels die ik had of het wel iets voor mij zou zijn waren als sneeuw voor de zon verdwenen.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Ik leerde veel nieuwe dingen op de opleiding, een factuur maken, het logistieke gedeelte van het organiseren van een afscheid, kosten van een uitvaart, het maken van een kaart, in gesprek gaan met nabestaanden. Ook leerde ik; hoe blijf ik staan en hoe geef ik mijn grenzen aan. Ik slurpte alles wat er werd verteld naar binnen. Elke les was uniek, warm, persoonlijk. Het contact met mijn mede studenten was heerlijk. We hebben veel gedeeld, gehuild en gelachen.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Een baan bij Jager Uitvaartbegeleiding in Dronten. Tijdens de opleiding kwam er een mail van Geraldine met de vacature. Daar heb ik op gesolliciteerd en ben aangenomen. Ik wist niet wat mij overkwam, alles wat ik had geleerd mocht ik gelijk in praktijk brengen.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Ik werk al bijna twee jaar met ongelooflijk veel plezier bij Jager. Daarvan heb ik de meeste uitvaarten gedaan in COVID tijd en dat was zeer leerzaam. Je moest heel creatief zijn en daarnaast nabestaanden opvangen die met dubbele rouw te maken krijgen. Want naast het aangaan van het overlijden moesten zij ook nog eens een keuze maken wie er wel of niet bij de uitvaart aanwezig mocht zijn. Van elke uitvaart leer ik nog steeds. Elke keer ontstaat er een stukje extra ervaring. Ik leer nu mijn eigen grenzen beter te bewaken, en te ontdekken dat “mijn zijn” voor de nabestaanden nog steeds goed is.

De opleiding heeft mij vooral veel zelfvertrouwen gebracht wat maakte dat ik dit durfde te gaan doen. Mijn passie voor werken is terug en dat komt door mijn baan in de uitvaartzorg. Ondanks dat het soms ook heel erg stressvol kan zijn, overheerst bij mij het gevoel van dankbaarheid en nederigheid altijd weer als ik naar een melding toe mag.

Ik heb -ondanks dat ik nog niet veel ervaring had- ook andere leuke dingen mogen doen. Een interview bij de BGNU en in de krant, een podcast opgenomen voor NU.nl. Ik wilde vooral dat er ook aandacht voor het bijzondere werk als uitvaartbegeleider in COVID tijd kwam. Op deze manier kon ik mijn steentje bijdragen.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Ik wil altijd een opleiding doen, om mij te ontwikkelen, te vernieuwen en gewoon omdat ik hou van leren. Daarnaast heb ik de opleiding van Gaandeweg al aan een heleboel mensen aangeraden. Dit omdat ik mensen gun dat zij zich mogen onderdompelen in de persoonlijke warme en tegelijkertijd ook nuchtere manier van lesgeven!