Verhaal oud Gaandewegger
Ingrid Mulder

door | 18 juni 2021 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Ingrid Mulder

Ingrid Mulder volgde in het najaar 2019 de opleiding Uitvaartbegeleiding als benjamin van de groep. Nu is ze aulabeheerder in “De Kim” en doet de postmortale zorg. Daarnaast is ze assistente op een rouwauto en komt zo op de mooiste plekken. Ze woont met haar vriend en hun twee jongens in Witteveen.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen.

Het spookte altijd al door mijn hoofd, werken in de uitvaart. De meningen van mensen om mij heen hielden mij tegen om er voor te gaan. In hun ogen was het een triest en een negatief beroep. Toen mijn moeder plotseling overleed in 2018 wist ik het. Nu is het juiste moment om het gewoon te doen!

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

De website sprak mij enorm aan, heel keurig en persoonlijk. De manier van lesgeven was net iets voor mij. Het voelde gewoon goed!

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Het brengt je dichterbij jezelf. Je komt jezelf nog weleens tegen tijdens de lessen. Het geeft inzichten in je leven en in het vak als uitvaartbegeleider. Je leert dat heel veel dingen lang niet zo formeel hoeven te zijn. Het mooiste wat ik heb geleerd is dat nabestaanden heel goed zelf dingen kunnen bedenken en beslissen. En luisteren…… ook naar dingen die NIET gezegd worden.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Ingrid verteld: “Het klinkt altijd zo cliché vind ik omdat elke uitvaartbegeleider dit standaard als motivatie heeft. Maar goed, het klopt wel. Ik wil graag iets voor nabestaanden betekenen. Ik heb geleerd het allemaal niet zo formeel hoeft te zijn. Dat is ook mijn werkwijze. We zijn allemaal mensen met emoties. Vaak niet wetend wat je precies moet doen in een situatie van rouw. Ik kan het niet wegnemen, het verdriet, het onbegrip. Maar ik kan het wel een heel klein stukje toegankelijker voor ze maken als ik ze ontvang in de aula.”

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Voornamelijk in Westerbork waar ik het aulabeheer en de verzorging doe voor de uitvaartvereniging Westerbork. Ook werk ik als assistente op de rouwauto bij UGNA Coevorden met het noorden van Nederland als werkgebied. Het mooie van dit werk is dat je soms op plekken komt waarvan je niet eens wist dat ze bestonden.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Haha, als je groot bent….. Met deze zin eindigde ik ook met mijn eindopdracht. “Als ik later groot ben, wil ik voor mezelf gaan beginnen.” Ik ben echter nog niet groot genoeg. Ik beveel  mensen zeker GaandeweG aan, maar ik vind wel dat het goed moet voelen. Het moet bij je passen! De GaandeweG wijze komt in je DNA terecht heb ik wel eens het idee. Je pikt de oud leerlingen van GaandeweG er zo tussenuit.