Verhaal oud Gaandewegger
Karen Kerff

door | 24 september 2021 | Ritueel Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Karen Kerff

Karen Kerff is na haar opleiding tot Ritueelbegeleider in 2019 werkzaam als afscheidsbegeleider in Gent, België. 

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen?

Ik wilde aan de slag met afscheid en rouw, met de schoonheid aanwezig in afscheid nemen. Ik vond het belangrijk om een aantal ‘tools’ in handen te hebben vooraleer ik hiermee aan de slag ging.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Ik heb een aantal organisaties vergeleken. Gaandeweg sprak mij het meeste aan omwille van de lesonderwerpen. Die waren elke les verschillend, heel duidelijk en spraken mij stuk voor stuk aan. Ook het praktische gehalte van de opleiding kon mij bekoren: compacte lesdagen, met telkens een ander lesonderwerp. Kortom: ik vond het inhoudelijk een complete en praktisch gezien een interessant georganiseerde opleiding.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Ik heb er geleerd hoe mooi de liefde voor het vak kan en mág zijn. Ik leerde om mijn pen te gebruiken in functie van afscheid. Om symbool en woord met elkaar te verbinden, en een levensverhaal te schrijven. Ik heb de warmte gevoeld van mensen die allemaal met dit vak willen bezig zijn. Tot slot heb ik ervaring opgedaan in het spreken voor een groep in de context van afscheid.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Het heeft mij de tools gegeven om een uitvaart vorm te geven. En zelfzekerheid, in de zin van: ik kan dit. Veel waardering en interessante feedback van onze ‘juffen’.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Ik werk nu als afscheidsbegeleider in de uitvaart. Ik doe het ontzettend graag. Een levensverhaal vorm geven, mensen aan het lachen brengen met een anekdote, woorden geven aan de gevoelens van de nabestaanden, een klein symbolisch gebaar inbrengen, … het is zo mooi om dit te kunnen doen.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Zeker. Ik heb een aantal jaren werkervaring opgedaan en weet nu meer wat ik wil. Door werk- en andere ervaringen ga je meer je eigen richting uit, en kan je heel gericht een opleiding kiezen die bij je past.