Verhaal oud Gaandewegger
Lisanne Wijnbergen

door | 5 oktober 2021 | blog, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Lisanne Wijnbergen

Lisanne Wijnbergen woont samen met haar zoon van 8 jaar in Schalkhaar, een dorp bij Deventer. Ze volgde de opleiding Uitvaartbegeleider in 2016 én ging toen gelijk werken als uitvaartverzorger bij Yarden regio Oost Nederland.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen.

Na ruim 10 jaar in de ouderenzorg gewerkt te hebben als activiteitenbegeleider was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Er was steeds minder budget beschikbaar was voor het welzijn van cliënten. De zorgtaken werden steeds meer gezien als activiteiten en dit paste niet meer bij mij.

Ik wilde graag blijven werken met mensen. Organiseren vond ik leuk en is één van mijn kwaliteiten. Daar kwam bij dat ik graag van betekenis wilde zijn voor een ander, maar er moest ook ruimte zijn om de ander te kunnen stimuleren en om buiten de kaders te kunnen denken. Afwisseling en uitdagingen passen ook bij mij.

Ik werd geïnteresseerd in het vak van uitvaartbegeleider toen ik vanuit mijn huidige werk in de zorg met verschillende uitvaartondernemingen in aanraking kwam. Het leek mij een bijzondere wereld en dat gaf reden voor mij om eens op onderzoek uit te gaan.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Ik ben eerst naar de informatiedag gegaan. Om eens te kijken of dit vak bij mij zou passen.

Na de informatiedag heb ik mij aangemeld voor de opleiding tot Uitvaartbegeleider. Deze opleiding heb ik naast mijn baan gevolgd. Nog voor mijn examen kreeg ik al een baan aangeboden bij Yarden, waar ik nog steeds met heel veel plezier voor werk.

In de beginperiode heb ik ook nog een aantal van mijn contracturen in de zorg gewerkt. Totdat ik zeker wist dat dit mijn nieuwe weg zou zijn en ik een mooi aantal uren als uitvaartverzorger bij Yarden mocht werken.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Ik vond de theorielessen erg leuk en leerzaam. Thuis was ik druk met de huiswerkopdrachten. De praktijklessen zijn me ook bij gebleven; wat was het bijzonder en leuk om samen met alle facetten van ons vak bezig te zijn. En wat hebben we soms ook hard moeten lachen. Een enkele keer heb ik het hier met families die ik mag begeleiden zelfs nog over.

Met mijn diploma vers op zak mocht ik mijn eerste meters als uitvaartverzorger gaan maken. Dit werd een goede start, met name door de goede basis die ik bij GaandeweG heb opgedaan!

 

Wat heeft het jou gebracht?

Het heeft mij een hele mooie en leuke carrièreswitch gebracht!

Wat ik zo mooi vind aan mijn vak, is dat iedere dag anders is. Je ontmoet veel mensen, komt in aanraking met allerlei achtergronden, geloofsovertuigingen en gewoontes. Ik vind het zo mooi om in het begin het vertrouwen te mogen ontvangen en om daarna samen een mooi passend en persoonlijk afscheid vorm te geven. Het is als het ware een puzzel die je samen legt. Wanneer de familie vol tevredenheid naar huis gaat na de uitvaart is voor mij de puzzel klaar. Ik ben altijd op zoek naar een mooie wisselwerking tussen mij en de familie.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in, of waar wil jij dat gaan doen?

Ik werk met name in de regio Deventer, Apeldoorn en Zutphen. Waar nodig ondersteun ik de collega’s in de regio Oost. Ik sta het meest in mijn kracht wanneer ik in mijn eigen woon en leefomgeving werk.

Mijn ervaringen in de uitvaart teken ik graag op in columns.  Ook ga ik naar basisscholen om kinderen te vertellen over de dood; wat dit is, wat het met je kan doen en hoe een uitvaart er uit kan zien. Dit zijn mooie en pure gesprekken, bijzonder vind ik dat. Naast mijn werk als uitvaartverzorger zit ik ook in de Ondernemingsraad.

Afgelopen zomer mocht ik bij GaandeweG bij de mondelinge examens aanwezig zijn als vakdeskundige. Ik vind de diversiteit in mijn werk en in mijn werkzaamheden erg leuk. 

Ik zie mijn toekomst de komende jaren nog wel in de uitvaartbranche, wie weet als ik straks weer 10 jaar in het vak zit dat ik dan wel weer opzoek ga naar een nieuwe uitdaging. Wie weet…

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Zeker! Het is goed en leuk om jezelf te blijven ontwikkelen en een nieuwe uitdaging aan te gaan.