Verhaal oud Gaandewegger
Madelon Beusink

door | 1 juni 2021 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Madelon Beusink

Madelon Beusink volgde de opleiding Uitvaartbegeleider bij GaandeweG in het jaar 2019. Samen met haar compagnon Suzette richtte zij VeerKracht Uitvaarten op.
In juni 2021 maakt zij de switch naar een kantoorbaan met regelmaat. Ze woont samen met Matthijs en hun 2 kindjes Vieve (5) en Beau (3) in Amsterdam.

 

Wat was jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen?

De aanleiding was het overlijden van mijn moeder, in 2016. Ik ben heel intensief betrokken geweest bij haar ziekte en overlijden. De laatste weken voor haar overlijden heb ik mijn gezin in Amsterdam (mijn dochter was toen net 6 maanden) achtergelaten en heb ik voor haar gezorgd. In die periode kwam er, op verzoek van mijn moeder, ook een uitvaartleider langs om haar laatste wensen te bespreken.

Ik had nooit eerder zo direct met een uitvaartleider te maken gehad en was onder de indruk van wat ze deed. Het gaf lucht om in zo’n zware tijd wensen en ideeën te delen en uit handen te geven, even los te kunnen laten. Het gaf mij het gevoel dat ik niet alles alleen hoefde te doen. En het verbaasde me hoeveel er mogelijk was. Tot dan toe had ik een uitvaart altijd gezien als een ‘noodzakelijk’ gebeuren, totaal niet inspirerend en iets om uit te zitten. Daar werd mij al snel duidelijk dat dit niet zo hoeft te zijn. De uitvaart van mijn moeder werd uiteindelijk ook behoorlijk out of the box – in een theater in het midden van de stad. Deze mate van creativiteit en betrokkenheid bij mensen op een heel kwetsbaar moment fascineerde me vanaf het begin.

Het zaadje om dit te gaan doen is toen dus geplant. In 2017 werd ik zwanger van onze tweede, dus heb ik het idee om er iets mee te doen even in de ijskast gezet.

Een jaar later gebeurde er veel: ik had een boek geschreven dat uitkwam, ik had een nieuwe baan waarbij ik veel moest studeren in de avonduren maar die me weinig voldoening gaf, mijn jonge gezin vroeg veel energie en tijd. Dit resulteerde in een flinke burn-out eind 2018. Ik voelde dat de tijd daar was om iets met de onderliggende wens te gaan doen – onderzoeken of het werk van uitvaartbegeleider iets voor mij was.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Als iets goed voelt, hoef ik er vaak niet lang bij na te denken en voor ik het doe. Zo was het ook bij GaandeweG. Van meerdere kanten had ik over deze opleiding gehoord, unaniem positief. Een verfrissende aanpak, hoognodige nieuwe en authentieke manier van lesgeven en verkrijgen van eigen en niet gestandaardiseerde inzichten. En daarnaast speelde het praktische aspect mee: het feit dat de opleiding werd gegeven in 10 overzichtelijke dagen was goed in te plannen.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Uiteraard de praktische handvatten van wat er bij het ‘regelen’ komt kijken, in een mooi overzichtelijke en chronologische structuur. Daarnaast vooral dat er niets echt vast staat, er heel veel mogelijk is. Luisteren is belangrijker dan praten.

Ik heb vooral geleerd achterover te gaan zitten op de momenten dat het spannend wordt. En die momenten bleken er in de praktijk meer dan voldoende te zijn.

Om te luisteren wat er gezegd wordt en vooral ook wat er niet gezegd wordt. Te kijken wat er speelt, wat de echte behoeftes zijn.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Al tijdens de opleiding was ik bezig met het uitgooien van lijntjes bij mensen die al in het vak werkzaam waren. Al heel snel wist ik dat ik dit werk niet in loondienst wilde doen – freelance, franchise of zelfstandig, dat waren voor mij de opties.

Zoals dat soms zo wonderlijk gaat in het leven kwam ik vlak voor het einde van de opleiding Suzette tegen. Nog dezelfde avond dat we elkaar spraken wisten we het: wij gaan samen een uitvaartonderneming starten.

En zo geschiedde: op 1 januari 2020 lanceerden wij VeerKracht Uitvaarten. Alles stroomde: we hadden een prachtige website, de mooiste wensenboekjes, visitekaartjes – en de regeltas stond klaar. En het is een ontzettend bijzondere start geweest. Toen alles net echt begon te lopen werd de eerste lockdown aangekondigd, wij hadden het ontzettend druk als beginnende ondernemers en mijn kleine kinderen waren de hele dag thuis.

Het ondernemen in deze periode heeft me in ieder geval leren multitasken, snel schakelen, flexibel denken en vooruitkijken.

Het eerste jaar hebben we uitzonderlijk veel families bij mogen staan. Het heeft me op de meest uiteenlopende plekken in Nederland gebracht, in veel verschillende situaties en gezinssamenstellingen. En ben meerdere keren bewust naar achteren gaan zitten: laten gebeuren wat er moest gebeuren. Dat was af en toe best lastig, maar vaak hebben mensen zelf al een heel goed beeld van wat ze willen en wat passend is. De truc is om dit te laten ontstaan en af en toe wat richting te geven wanneer daar behoefte aan is.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Via VeerKracht Uitvaarten deed ik dat heel direct binnen het uitvaartvak. Ik heb echter een maand geleden besloten dat ik ga stoppen. Suzette zal het bedrijf verder voortzetten.

Ook dat heeft een duidelijke reden. Ik vind de thema’s dood, afscheid nemen en vergankelijkheid nog steeds ontzettend fascinerend. Maar ik ben er na anderhalf jaar werken in de uitvaart ook achter wat de keerzijde is. Het regelen van een uitvaart is kort-cyclisch en onvoorspelbaar. Ik merkte dat ik, zeker met een nog jong gezin, toch meer behoefte had aan regelmaat en structuur in mijn werk. Dat er ruimte is om spontaan dingen te doen en ik mijn telefoon ’s nachts gewoon uit kan zetten.

Maar ik denk dat het geleerde ook buiten het werken binnen de uitvaart enorm van pas kan komen. Ik ga nu naar een projectmatige en commerciële baan bij EY, een groot kantoor op de Zuidas. Ik denk dat het ook goed is om hier af en toe meer te luisteren dan te praten, goed te kunnen inschatten wat de werkelijke situatie is en ook het multitasken zal hier zeker van pas komen. Alleen nu weet ik wanneer ik weekend heb 😉

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Jazeker – altijd. Zoals gezegd komt ook nu alles wat ik geleerd heb van pas.