Verhaal oud deelnemer
Manon Boom

door | 24 oktober 2019 | Ritueel Begeleider, Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Verhaal oud deelnemer GaandeweG

Manon Boom, Alphen aan den Rijn

 

Beroep/hobby: Hairstylist

 

Opleiding: Uitvaartbegeleider oktober 2018 & ritueelbegeleider februari 2019

 

Soms kom je in situaties terecht dat niet jij, maar het leven een keuze voor je maakt. Dat is best lastig. Het liefst moet alles gewoon gaan zoals ik dat wil! Zelf de keuze hebben om iets wel of niet te doen is toch fijner dan dat het lot het voor je heeft bepaald. En toch gebeurt het zo nu en dan.

 

Als kind moet je al op jonge leeftijd een beslissing maken over wat je later wilt worden. Zo wordt al snel je route bepaald die je aflegt tijdens je schoolperiode. Eigenlijk gek toch? Als tiener, met zo goed als geen ervaring, bedenken wat je voor de rest van je leven wilt worden. Ik vind het nogal wat….

 

Mijn toekomst was van kinds af aan al bepaald, het kappersvak. Vanaf mijn 13e begonnen om zo 10 jaar later al op het podium te mogen staan. Best lekker bezig al zeg ik het zelf. Totdat vorig jaar mijn grote nachtmerrie uitkwam. Na 2 mislukte operaties aan mijn hand kreeg ik een stempel met: “50% afgekeurd” op m’n hoofd en werd me verteld ” het lijkt me beter als u een ander beroep uitkiest”.

Oke….PANIEK! Het voelt als falen, Dit wil ik niet, wat nu?

 

In diezelfde periode werd mijn moeder opnieuw ernstig ziek en overleed vrij snel. Gek genoeg bloeide ik juist in deze periode helemaal op. Het regelen van haar uitvaart en het verzorgen van haar lichaam, alles ging zo vanzelf. Soms vergat ik zelfs even dat het om mijn eigen moeder ging. Maar alles viel op z’n plek.
Ja dit werk wil ik gaan doen!

 

Door haar overlijden en het nog eens moeten ontdekken wat ik leuk vind, voelt het alsof ik helemaal opnieuw mag beginnen. Verandering is soms eng maar zorgt wel voor beweging en ontwikkeling. Hoe zonde eigenlijk dat we maar blijven hangen in het oude vertrouwde, terwijl we juist onszelf op veel meer gebieden kunnen ontplooien.

 

Via een oud collega/deelnemer kwam ik bij GaandeweG. De opleiding uitvaartbegeleider was één groot avontuur. Een opleiding die je alle kennis en kunde geeft voor dit vak en dus de dood, maar waar je misschien nog wel meer leert over het leven. Wie ben jij, waar sta je voor en wat zijn jouw kwaliteiten om zonder oordeel met jouw warmte en liefde een ander te mogen begeleiden.

 

Om mezelf nog iets verder te ontwikkelen, heb ik ook de opleiding ritueelbegeleider gevolgd. En ja hoor daar was ie weer, opnieuw in de spiegel moeten kijken en geconfronteerd worden met emoties. Leren gevoel en beleving op papier te zetten en oprecht te kijken en luisteren naar een ander. Hoe bijzonder mooi eigenlijk dat jij het levensverhaal mag schrijven over iemand die je door nabestaanden pas net hebt leren kennen.

Een plek die voelt als thuis, ruimte voor eigenheid, docenten die uit eigen ervaring met ongelofelijk veel humor en passie les geven en een kleine groep vol inspirerende deelnemers maakt het dat GaandeweG anders is dan andere opleidingen.

 

Ik heb het ervaren als een jaar vol levenslessen.