Mijn eerste Uitvaart
Marcel Hulskotte

door | 24 december 2021 | blog, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Marcel Hulskotte – Mijn 1e Uitvaart

Marcel Hulskotte heeft de opleiding tot Uitvaartbegeleider gevolgd en heeft nu zijn eigen bedrijf: Hulskotte Uitvaartzorg

 

Mijn eerste melding kwam binnen op 23 december 2020, een maand nadat ik mijn eigen bedrijf Hulskotte Uitvaartzorg gestart ben.

 

Gespannen, maar ook nuchter ging ik op pad, onderweg raasde er van alles door mijn hoofd en ik dacht steeds aan alles wat er nu “echt” geregeld moest worden. Eenmaal bij de familie aangekomen, viel er een last van mijn schouders af, ik was rustig en ik voelde me al snel de vertrouwenspersoon van de familie.

 

Het ging hier om een man van middelbare leeftijd, die plotseling overleden was. Best heftig, maar ik voelde me sterk en heb alles met de familie besproken wat noodzakelijk was voor de eerste dag. Het was fijn dat ik tijdens deze dagen veel steun kreeg van diverse uitvaartcollega’s waarvoor ik al veel ritjes in de rouwauto deed toen ik nog werkte bij Overleden Zorg Nederland.

 

Er is veel tijd in mijn 1e uitvaart gaan zitten, heb veel telefoontjes moeten plegen, wel zo’n 30 uur denk ik. Precies weet ik  het niet meer. Wel kan ik me nog goed herinneren dat ik slecht sliep, ieder uur van de klok voorbij zag komen en ik maalde of het allemaal goed geregeld was en ik niks was vergeten.

 

Toen de dag van de crematie aanbrak, begon het wel een beetje te kriebelen aan alle kanten, alles nog 3x keer nakijken, of alles nu echt goed geregeld was qua tijden en papieren.

Ja, alles was klaar en voor ik het wist zaten we in de zaal van het crematorium waar de eerste woorden van mij als uitvaartbegeleider te horen waren en ik de mensen welkom heette. Ik vond mezelf niet belangrijk, maar ik kon merken bij de genodigden dat zij mij wel als een belangrijk persoon zagen, zoals ook de afgelopen week voor de familie. Na deze plechtigheid zaten we samen aan de koffie en kwam de complete ontlading, maar was ik ook trots en blij dat alles goed verlopen was.

 

Vanaf die 1e uitvaart ben ik steeds sterker geworden en gegroeid in dit werk, en doe ik het met heel veel liefde en aandacht. Het is fijn dat je tijdens deze intensieve dagen een familie zo kunt bijstaan dat ze je volledig vertrouwen. Ik merk aan de nabestaanden dat het goed is om een sterke band te krijgen met elkaar, al vanaf de 1e dag dat je een familie bijstaat. Hierdoor wordt het echt een afscheid geheel naar hun wens en kijken ze met een goed gevoel terug naar deze moeilijke dagen.

 

Maar ook kleine dingen zoals het plaatsen van kaarsjes en decoratiemateriaal, een fotoboekje maken en presenteren naderhand; wat wordt het allemaal fijn gevonden door de nabestaanden.

 

Ik ben nu precies een jaar bezig en heb deze week mijn 50-ste uitvaart, dit had ik niet durven dromen.

En dat is waar ik het voor doe, werken vanuit mijn hart!!!