Verhaal oud deelnemer
Marco van der Straten

door | 13 november 2020 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Marco van der Straten

Marco van der Straten is in 2020 gestart met
Van Der Straten Uitvaartbegeleiding in Harmelen.
(vanderstratenuitvaart.nl)
In het najaar van 2019 volgde hij zijn opleiding voor Uitvaartbegeleider bij GaandeweG.

Marco is getrouwd met Alie en heeft drie volwassen kinderen.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen.

Sinds enkele jaren speelde het soms door mijn hoofd: dát lijkt me een boeiend beroep. In 2018 schreef ik een boek op basis van interviews met mensen over wat ze na de dood verwachten: ‘Als ik in de hemel kom’.
Dat zette me weer op het spoor van nadenken over de dood én het leven. Na een voorlichtingsbijeenkomst van GaandeweG wist ik het zeker: hier komt alles bij elkaar dat ik tot nu toe  aan ervaring en kennis heb opgebouwd.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Marco is daar heel duidelijk in. “Mij sprak de compacte aanpak erg aan. Dat, in in combinatie met de mensgerichte visie van Geraldine, maakte mijn keus voor een opleiding bij GaandeweG heel duidelijk.”

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Ik heb vooral geleerd om heel goed te luisteren, juist ook naar wat niet wordt gezegd.

In de praktijk zag ik hoe de kleine dingen het verschil kunnen maken en wat jij daarin kan betekenen. Marco vertelt over een eigen ervaring. “Ik was bij de kinderen nadat hun vader was overleden. Bij een van de kleinkinderen moest een hartje achter de naam, hij was overleden. Ik heb er voor gekozen om hierop in te gaan. Ze waren ontroerd dat ik ernaar had gevraagd. Vervolgens hebben zij besloten tijdens de afscheidsceremonie van opa ook een kaarsje aan te steken voor hun overleden kind.”

Het is moeilijk in woorden te vangen, maar je leert tijdens deze opleiding zoveel meer dan wat in het diploma tot uiting komt.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Voldoende kennis en vertrouwen om de stap naar dit bijzondere vak te zetten. En een unieke kijk op mijn rol als uitvaartbegeleider. Als ik een collega ontmoet, merk ik zonder dat degene het zegt, dat iemand ook bij Gaandeweg is opgeleid.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Ik begeleid mensen vanuit mijn eigen bedrijf Van der Straten Uitvaartbegeleiding in de regio Utrecht. Bijzonder is dat ik ook al buiten mijn regio gevraagd ben. Zo begeleidde ik een uitvaart in Drachten en in Putten. Deze laatste was tijdens de voorjaars corona periode waar we met 300 mensen in een weiland samen kwamen.

Mijn vrouw Alie maakt vanuit haar bedrijf ‘In de Schuur’ bijzonder rouwwerk. Wij delen hierin dezelfde visie; Het moet voor de familie tot in detail kloppen.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Zeker doen!

Zoals breinprofessor Erik Scherder steeds zegt: “Jezelf mentaal en fysiek blijven uitdagen houd je gezond.”