Verhaal oud deelnemer
Margaret Groeneveld

door | 4 september 2020 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Margaret GroeneveldMargaret Groeneveld

Margaret Groeneveld uit Enter is sinds het najaar van 2017 uitvaartbegeleider en zelfstandig ondernemer (margaret-uitvaart.nl).
In datzelfde jaar heeft zij bij Gaandeweg haar opleiding tot Uitvaartbegeleider afgerond.
Margaret is getrouwd met Martin en moeder van 3 dochters ( 22, 21 & 19 jaar).

 

Margaret:

“Naast heel veel blijde gebeurtenissen loopt de dood als een rode draad door mijn leven en heb ik (te) vaak afscheid moeten nemen van veel dierbaren, waaronder het plotselinge overlijden van mijn vader toen ik 6 jaar was.

Bij het overlijden van mijn schoonmoeder werd ik écht gegrepen en geraakt door de manier waarop de uitvaartleidster samen met ons en vooral ook samen met onze kinderen (die toen nog erg jong waren) het afscheid vormgaf.

 

Wat een prachtig vak! Dat wil ik ook, was al snel mijn gedachte!

Als vrijwilliger had ik me al een aantal jaren ingezet als spreekster/voorganger bij afscheidsbijeenkomsten. Het dicht bij de familie mogen staan, het samen zoeken naar mooie teksten, rituelen en muziek en het uiteindelijk leiden van de bijeenkomst gaf me altijd enorm veel voldoening en een bijzonder fijn gevoel.

 

In april 2016 ben ik mijn hart gaan volgen en gestart met de Opleiding tot Uitvaarbegeleider. Mijn werk in het speciaal onderwijs heb ik, na ruim 30 jaar, vaarwel heb gezegd om vervolgens in oktober 2017 te starten met mijn ‘hartenwerk’ als zelfstandig uitvaartbegeleider.  Zo’n 60% van de uitvaarten verzorg ik in mijn woonplaats Enter en de overige 40 % komen uit heel Twente.

Ik ben bij GaandeweG mijn opleiding gaan volgen omdat de inhoudelijke invulling van de combinatie van theorie + praktijk me aansprak. Ik heb echt genoten van de opleiding en zou het zo weer overdoen.

Je krijgt een totaalpakket aan kennis mee, waardoor je een mooie basis hebt om te kunnen starten. Die basis heb ik uitgebreid door veel te investeren in contacten met collega’s en mensen uit het veld. Ook dat is een grote bron van inspiratie geweest.

 

De opleiding vind ik een must om te starten in dit vak.

Je hebt die kennis echt nodig, want er komt veel meer bij kijken dan je vooraf zou vermoeden. Bovendien leer ik nog van elke uitvaart die ik uitvoer, omdat geen enkele familie of uitvaart hetzelfde is en je echt maatwerk moet leveren op zowel emotioneel-als functioneel gebied. Juist dat maakt dat ik dit werk zo bijzonder vind. Ik hoop dat ik het nog heel lang in praktijk mag blijven brengen, in vertrouwen en fijne samenwerking met nabestaanden!

Ik ben nu bijna drie jaar werkzaam als zelfstandig uitvaartbegeleider en ben enorm blij met de keuze die ik gemaakt heb om als zelfstandige dit prachtige vak uit te gaan oefenen.

Dat betekent vooral dat ik heb op mijn eigen manier mag doen, volledig ‘in dienst’ van de familie.

Mijn drijfveer daarbij is: Hoe neem ik nabestaanden mee tijdens de dagen van afscheid en rouw en hoe zorgen we ervoor dat het een afscheid wordt waar zij na afloop met een goed en warm gevoel op terug kijken en vooral…. mee verder kunnen.

 

Tonen wat het hart wil zeggen, daar gaat het volgens mij om!

Een belangrijke missie van mij is daarbij om kinderen (indien aanwezig) zo goed mogelijk te betrekken bij een afscheid. Voor (klein-) kinderen, broertjes, zusjes is de dood vaak iets onwerkelijks en ingrijpends, vooral als ze er voor het eerst mee te maken krijgen.  Hun betrokkenheid bij het afscheid nemen van een dierbare is in mijn ogen erg belangrijk voor hun rouwproces en verdere ontwikkeling. Vanuit die gedachte zal ik proberen kinderen zo goed en optimaal mogelijk te betrekken bij het afscheid. Door hen uit te nodigen mee te denken, goed uitleg te geven over wat er gaat gebeuren en een passende rol te geven hoop ik hen vertrouwen te geven om van daaruit een belangrijk steentje bij te laten dragen aan het uiteindelijke afscheid.”