Verhaal oud deelnemer
Mariele Mijnlieff

door | 18 maart 2021 | Uitvaart Begeleider, Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

Mariele Mijnlieff

Sinds 2017 uitvaartondernemer bij Onder ons Uitvaart

…ook in ‘Op ons pad‘ staat ‘Onder ons Uitvaart‘ vermeld…

Opleiding: Uitvaartbegeleider 2015

Woont in Stedum met man, 2 kinderen 13 en 11 jaar en hondje in Stedum

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen?

Sinds een aantal jaren was ik niet meer blij met het werk dat ik deed door alle veranderingen in het “sociale domein”. Ik had het gevoel vast te zitten, kleine kinderen, hypotheek en ondertussen op mijn werk continue reorganisaties.

In die periode overleden plotseling in mijn nabije kring een aantal mensen van relatief jonge leeftijd.

Mariele vertelt: “Ik wist steeds tijdens de week van afscheid wat er gedaan moest worden. En ik zorgde voor een informeel samenzijn na de plechtigheid. Hier voelde ik dat ik iets kon betekenen: informeel, thuis met lekker eten en drinken voor intense verbinding en ontspanning.”

Hier is haar interesse voor de uitvaartbranche ontstaan.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Ik heb wel even getwijfeld, het is best veel en kan ik dat wel? Maar ik wilde de opleiding doen om het werk en de branche te leren kennen. De opleiding GaandeweG paste goed bij me omdat daar wordt uitgegaan van al je beschikbare kwaliteiten. Naast de praktische informatie is GaandeweG is het met name gericht op de ontwikkeling van jouw eigen visie en eigenheid. Een kolfje naar mijn hand.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Enthousiast zegt Mariele: “De opleiding bij GaandeweG, sloot naadloos aan op de manier waarop ik in het leven en werk sta, kwam op een perfect moment en gaf mij de juiste inzichten. De informele aanpak, samen zelf doen… dat alles vanaf dag één.

Met samen zelf doen bedoel ik, zelf als naasten de laatste verzorging doen, thuis opbaren, zelf de kaart of kist maken, zelf overbrengen, thuis, in de tuin of in het dorpshuis de afscheidsbijeenkomst houden, taarten laten bakken door vriendinnen. Niet dat mensen alles zelf moéten doen maar wel dat ik actief op zoek ga in de kring van naasten, naar wie wat kan en wil doen. Daar blijkt enorm veel bereidheid en kwaliteit te zijn, in elke kring anders, maar eigenlijk overal meer dan mensen zelf denken of voor mogelijk hadden gehouden.”

 

Wat heeft het jou gebracht?

Geluk, drive, energie, inspiratie, doorzettingsvermogen… en een beetje inkomen. Eigenlijk nog te weinig maar geleidelijk steeds meer, dat wel. Het punt is, ik wil geen ander werk doen, ik wil dit tot een succes brengen. Ik hoef ook niet zo veel meldingen, ik wil niet ‘groot’ worden. Ik weet ook dat niet iedereen mijn doelgroep is, misschien de meerderheid niet. Maar ik wil dat de mensen voor wie ik de geschikte uitvaartbegeleider ben, weten dat ik er ben.

Ik investeer best veel in zichtbaarheid en naamsbekendheid, ik adverteer hier en daar, ik biedt gratis inloopspreekuren, themabijeenkomsten, informatiegesprekken en verzekeringschecks, waarvoor ik dan flyers en posters verspreid en redactionele stukjes plaats in dorpskrantjes en huis aan huiskranten.

Het kost tijd om naam op te bouwen, mensen die ‘intentioneel voor mij kiezen’ gaan (gelukkig) nog niet dood. Dus je weet niet wanneer de meldingen van overlijden komen. Soms heb ik 4 meldingen in een maand, een enkele keer 2 in een week, maar vaker 1 of 2 per maand of  …. geen één.

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in?

Noord Nederland maar als het zo uitkomt, b.v. als het de moeder van een vriend betreft, een oom of tante, dan reis ik met liefde naar de andere kant van het land. De praktijk leert dat ik eerder vanuit Groningen in Den Haag ben, dan die mevrouw vanuit het ziekenhuis in haar flat.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

“Wat? Ik ben niet groot hoor en hoef dat ook niet te worden maar ik ben voor levenslang leren.”

Een opleiding bij GaandeweG is kort, praktisch, op maat en gericht op het aanboren en uitbouwen van eigen kracht, kwaliteiten en helder krijgen van je eigen missie, je visie en je boodschap. Lees trouwens wat dat laatste betreft ‘Playing Big’, van Tara Mohr. Ik vond dit boek in de stationskiosk in de tijd dat ik naar GaandeweG reisde. Ik heb er veel in herkend, er veel aan gehad en zou het iedereen willen aanbevelen.

GaandeweG aanraden doe ik regelmatig en ik noem het ook in mijn bedrijfsfilmpje. Voor elk wat wils zou ik zeggen ook mooie vervolg- en verdiepingsmodules en individuele trajecten op maat.