Monique van den Brink
Monique van den Brink is sinds 2017 werkzaam in de uitvaartwereld. Ze is van het GaandeweG klasje september 2016, een bijzonder leuke groep mensen. Al vijf jaar een fijne relatie met Gert Teusink. Supertrots op haar volwassen kinderen, Robbert en Elsemiek.
Dit voorjaar is ze gestart met haar eigen uitvaartbedrijf in Voorburg, Amare Uitvaartbegeleiding.
Wat is jouw motivatie/aanleiding om deze opleiding te volgen.
Nadat het overlijden van een dierbare al meerdere keren mijn pad had gekruist, ontstond op een borrel met vrienden het idee dat “Hotello’s” (oud Hotelschool studenten) heel goed een uitvaartonderneming zouden kunnen runnen.
Zo werd voor mij het eerste zaadje geplant. Na jarenlang events in de hotellerie te hebben georganiseerd (organisatie) en vervolgens een periode als Recruiter te hebben gewerkt (mensenkennis), wilde ik deze opgedane ervaringen én mijn hospitality drive meenemen naar de uitvaartwereld. Hierin was nog best het een en ander te veranderen, met name op hospitality gebied. En aldus geschiedde in 2017!
Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?
Eigenlijk doordat vanuit 2 totaal verschillende hoeken dit tegen mij werd gezegd. Zowel jeugdvriendin Gerda Habes, als Cynthia van Dooren, eigenaar van Aker uitvaarten, gaven aan dat GaandeweG het beste bij mij zou passen! En dat was ook zeker zo! Ook nu achteraf zou ik dezelfde keuze weer maken.
Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?
Ondernemend denken, families altijd leading laten zijn, anders kijken en vooral je eigen gevoel en hart volgen!
Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd van Geraldine is dat je er alles aan moet doen om nabestaanden ook werkelijk afscheid te laten nemen van het fysieke lichaam van hun dierbare. Zelfs als het lichaam “stuk is”, zoals zij dat altijd in haar lessen benoemde. Geen genoegen nemen met wat vooral vanuit het ziekenhuis en politie wordt gezegd: dat het beter is niet meer te kijken.
Voor de acceptatie en rouwverwerking helpt het om toch te kijken. Ook ik heb dit inmiddels bij een melding meegemaakt. Wat was de echtgenote blij dat zij dit uiteindelijk toch heeft gedaan en haar man zelfs nog een afscheidskusje heeft durven geven!
Wat heeft het jou gebracht?
De inspiratie en energie van Geraldine, en al haar verhalen en ervaringen om vooral “anders” naar dingen te kijken. Alle ervaring in de hospitality om met mensen om te gaan -kom je “dichtbij”, of blijf je wat meer “op afstand- hebben mij gebracht dat ik mijn vak met veel passie en toewijding doe.
Ik heb de bevestiging gekregen dat ik 5 jaar geleden de goede keuze heb gemaakt om te switchen naar de uitvaartwereld.
Waar breng jij het geleerde de wereld in?
Al tijdens mijn opleiding kreeg ik een prachtige kans aangeboden te gaan werken voor ‘Ad Patres’, een kleinschalige uitvaartonderneming met een eigen rouwkamer in Den Haag. Ik kreeg een baan als uitvaart begeleider en mocht ook een bijdrage leveren om dit bedrijf zowel operationeel als commercieel, te veranderen naar een bedrijf anno nu.
Na 4 jaar was het tijd voor een volgende stap, weer te kiezen voor mezelf en mijn eigen benadering van dit mooie werk. Per 1 april 2021 is Amare uitvaartbegeleiding een feit.
Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?
Zeker; alhoewel uitvaartbegeleider nog steeds een “vrij beroep” is, leer je er de tools die je nodig hebt. Uiteraard leer je dit vak pas echt in de praktijk en ontwikkel je vervolgens je eigen stijl. Zo zul je vervolgens ook weer families aantrekken die “bij jou passen”.