Verhaal Oud Gaandewegger Thea Bootsma-Haantjes

door | 12 december 2022 | Verhalen Gaandeweggers | 0 Reacties

 Thea Bootsma-Haantjes

Thea rondde haar opleiding tot Ritueelbegeleider in juli 2018, is eigenaar van woonwinkel Woonboxx28 en spreker bij uitvaarten/ritueelbegeleider. Ze is getrouwd en heeft een tweeling (zoon & dochter) van 24 jaar.

 

Wat is jouw motivatie/aanleiding geweest om deze opleiding te volgen.

Aanleiding is geweest een etentje met vrienden, vriendin gaf aan het “anders” te willen doen, geheel iets anders, waarop ze zei: ‘ik ga naar de informatiedag van GaandeweG’.

De dood en alles wat ermee te maken heeft, heeft al vanaf mijn vroege jeugd mijn interesse. Als kind werd ik op afstand gehouden van alles wat met dood, begrafenissen en dergelijke te maken had. En juist daardoor wekte dat mijn nieuwsgierigheid naar dat alles op.
De eigenaar van het bedrijf waar mijn man en ik werkten wilde stoppen en ik moest andere werkzaamheden gaan zoeken.

Ik zei tijdens dat etentje: ‘ik ga met je mee’. Ik had namelijk ‘GaandeweG’ al gegoogeld. En hun denk- en werkwijze bevielen me wel.

 

Waarom heb je voor GaandeweG gekozen?

Op de informatiedag werd ik meteen gegrepen door de verhalen van Geraldine, ik hing aan haar lippen en werd meteen enthousiast. Mijn voorkeur was de opleiding tot Ritueelbegeleider maar gaandeweg de dag werd ik ook enthousiast over de opleiding tot Uitvaartbegeleider.

Het intakegesprek wat daarop volgde was zo bijzonder. Ineens vielen alle puzzelstukjes op zijn plaats en ik wist dat mijn toekomst in de uitvaartwereld was. De klik met Geraldine was er vanaf het eerste moment, het net “iets” anders dan anders doen, wat volgens mij geheel normaal is, sprak mij aan. Tsja en dan de keuze…
Geraldine zei me: “Voor Lemmer weet jij al wat je wilt”.
Dat duurde toch iets langer maar uiteindelijk toch gekozen voor de opleiding tot Ritueelbegeleider en daar heb ik tot op de dag van vandaag, nooit een seconde spijt van gehad.

 

Wat heb je er geleerd (naast de tools voor het vak)?

Discretie staat voor mij op alle lijsten bovenaan, ook al voordat ik de opleiding begonnen ben. Maar hoe ons dat duidelijk werd gemaakt door Margreet en Esther, onze docenten, ook wel Peppi en Kokki genoemd, zal ik nooit vergeten.
Ook ben ik mezelf een aantal keren flink tegengekomen met het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Er werd ons een spiegel voorgehouden, hoe sta je in het leven, hoe ga je om met bepaalde gevoelens zowel zakelijk als privé.

En bovenal samenwerken, samen met de familie/nabestaanden zoeken naar de juiste woorden, het juiste verhaal vinden. Tijdens de mooie en minder mooie gesprekken over het leven van de overledene begint het bij mij vaak al te “borrelen” welke richting ik het verhaal wil geven.

 

Wat heeft het jou gebracht?

Deze opleiding heeft mij het mooiste vak van de wereld gebracht. Als ik na een afscheidsdienst zoveel dankbaarheid krijg van familie en belangstellenden, soms zelfs de opmerkingen krijg: “Het is net of je voor je eigen moeder sprak” of “bent u familie van de overledene”, dan krijg ik zoveel positieve energie, daar kan geen kast of tafel tegen op.(ben namelijk ook nog mede eigenaresse van een woonwinkel).

 

Waar breng jij het geleerde de wereld in, of waar wil jij dat gaan doen?

Het geleerde, zowel theoretisch als praktisch, breng ik voornamelijk in Friesland de wereld in.
Soms kom ik ook een stukje over de grens en mag ik naar Overijssel en soms Flevoland.
Zo fijn om die verscheidenheid van mensen te mogen ontmoeten. Ook heb ik via ‘Doodgewoon in de klas’ een workshop gevolgd en mag gastlessen geven op de lagere school.
Het taboe en angst proberen weg te halen bij de kinderen en te vertellen over de dood en alles wat daarbij komt kijken.

Ook organiseer ik Wereldlichtjesdag om samen te herdenken, samen stil te staan en samen de namen te noemen van de kinderen groot en klein, die hier op aarde niet meer mogen/kunnen zijn.

 

Zou jij mensen aanraden om weer een opleiding te doen, nu je groot bent?

Groot ben ik (nog) niet, ik ben nog steeds groeiende. En wil me nog meer verdiepen in dit mooie vak. Welke richting ik op wil, daar ben ik nog niet uit, ben zoekende, maar zal het vinden. Dus ja, ik raad mensen zeker aan om een opleiding te doen.

 www.inliefdeenherinnering.nl