a

Ans Dohmen

“Ik heb het mooiste vak van de wereld”

Na een hele roerige overname van de organisatie waar ik al 11 jaar in dienst was, werd ik boventallig geplaatst en moest mij opnieuw gaan orienteren op mijn toekomst.

Door mijn opleiding als coach, ontdekte ik GaandeweG dat ik de begeleiding van mensen die een verlies hadden doorgemaakt mij erg aansprak.

Tijdens de gesprekken die ik voerde, viel het mij op dat de manier waarop afscheid wordt genomen van een dierbare erg belangrijk is voor de aanvaarding van het verlies door de naasten. Regelmatig werd mij verteld dat men achteraf toch liever op een meer persoonlijke manier afscheid had willen nemen.

Toevallig kwam er een bericht van GaandeweG uitvaart Educatie langs op Facebook over de opleiding Ritueelbegeleider. Mijn interesse was gewekt en het zaadje was geplant.

“De opleiding heeft me het zelfvertrouwen gegeven in het presenteren voor een groep mensen…”

De opleiding bij GaandeweG sprak mij het meeste aan omdat hier rekening wordt gehouden met de ervaringen en ontwikkelingen die je al hebt doorgemaakt in je (beroeps) leven en alle kennis en knowhow die je al in je rugzak hebt zitten. Zodoende was het voor mij mogelijk in relatief korte tijd deze praktische opleiding te doorlopen.

De bron van creativiteit die in je zit werd volop aangesproken en gestimuleerd. Natuurlijk was het best wel spannend om de verhalen die je hebt geschreven te presenteren voor de groep. Tenminste, dat vond ik.
De docenten, Margreet en Esther, begeleiden dit proces op een respectvolle en integere wijze. De opleiding heeft me het zelfvertrouwen gegeven in het presenteren voor een groep mensen, die je best kritisch beoordelen. Te geloven in je eigen kunnen en te vertrouwen op en in jezelf.

Tijdens de opleiding overleed geheel onverwachts de vader van een lieve vriendin. Mij werd gevraagd de afscheidsdienst te verzorgen. Met een steuntje in de rug van Margreet en Esther op de achtergrond, die me zelfvertrouwen gaven, is het de basis geworden van mijn verdere werkzaamheden als Uitvaartspreker/ Ritueelbegeleider bij afscheid.

Inmiddels verzorg ik rond de 40-45 afscheidsdiensten per jaar.
Hoe mooi om tijdens de opleiding te ontdekken dat je eigenlijk veel meer talenten in je hebt dan je van jezelf vermoedt. Het leren werken met symbolen was een waardevolle aanvulling om te gebruiken in de diensten. We hadden een fijne groep en er was veel onderlinge uitwisseling wat een mooie bedding is geworden voor mijn werk.

Mijn praktijk voor verliesbegeleiding bestaat uit verschillende takken. Verliesbegeleiding, Ritueelbegeleider bij afscheid en sinds kort ook Stervensbegeleider. Hiermee is de cirkel rond. Heel afwisselend en toch met dezelfde raakvlakken.

Door de goede contacten met een aantal uitvaartleiders word ik regelmatig ingehuurd om te spreken voor een afscheidsdienst. Inmiddels is dat uitgegroeid tot een redelijk grote regio. Ik spreek in crematoria, kerken, clubhuizen, afscheidshuizen en zelfs een keertje in een huiskamer, thuis bij de overledene.

Een mooi en betekenisvol beroep en ik roep dan ook altijd vol overtuiging: “het mooiste vak van de wereld te hebben”.