a

Ineke Hanegraaf

“Toen het mij duidelijk werd dat deze vrouwen bij GaandeweG hoorden, was het beslist. Hier ga ik de opleiding doen”

Ik kan me niet anders heugen als dat de dood me altijd al enorm fascineerde.  En ik had altijd al een bepaald soort bewondering voor mensen die met het overlijden van dierbare te maken kregen

Toen ik 16 jaar was, verongelukte mijn 2 jaar oudere zus. Een dag waarop alle ongepolijste en ongecensureerde emoties en gevoelens keihard te zien, te horen te voelen waren voor alle betrokken partijen.

Hier werd een zaadje gelegd. Een zaadje dat in 2017 ontkiemde.
 Maar mijn God, wat moest ik langs angsten.
 Spreken in het openbaar was de grootste. Dat had ik nog nooit gedaan.
 En kon ik wel een studie aan? Ik was geen student.
 Toch ging ik op zoek en bezocht informatiedagen.
 De moed zakte me in de schoenen, ik voelde het niet.

Tot een vriend mij vertelde over een vrouw die ritueelbegeleider was.  “Iemand die met families van overledenen gaat praten en dan mee een uitvaart in elkaar zet met hele mooie teksten en zo.” Wow, bestond zoiets?

“Hier werd een zaadje gelegd. Een zaadje dat in 2017 ontkiemde.
”

Naar GaandeweG was ik nog niet geweest. Die dan ook nog maar proberen. Ik vergeet het nooit meer. Ik draaide mijn auto het landweggetje op en zag daar twee vrouwen gekleed in lange winterjassen en stoere laarzen staan praten. Toen het me duidelijk werd dat deze vrouwen van GaandeweG waren, was het voor mij beslist. Hier ga ik de opleiding doen.

Twee maanden later startte de opleiding met elf vrouwen. (we noemden ons de elf leeuwinnen) Een opleiding gericht op de praktijk waar mijn eigenheid en talent gezien en gestimuleerd werd. Een opleiding zonder poespas, maar puur en oprecht.
Samen met de docenten Margreet en Esther, en met de leeuwinnen bouwde ik aan mijn zelfvertrouwen. Er was heel veel ruimte voor
Ik werd er gezien, gehoord en gesteund.

Het duurde een hele tijd voor ik de eerste afscheidsceremonie mocht voorgaan. Maar in oktober 2020 was het dan zover.Man man man!!!, wat was ik zenuwachtig.

En nu, 2022, is mijn beroep fulltime Ritueelbegeleider.
Regelmatig hebben we, de leeuwinnen, intervisie dagen om elkaar te inspireren en om onze ervaringen te kunnen delen. En altijd kan ik nog een beroep doen op GaandeweG mocht ik vragen of hulp nodig hebben.