a

Karen Kerff 

“GaandeweG sprak mij het meeste aan omwille van de lesonderwerpen”

Ik wilde aan de slag met afscheid en rouw, met de schoonheid aanwezig in afscheid nemen. Ik vond het belangrijk om een aantal ‘tools’ in handen te hebben vooraleer ik hiermee aan de slag ging.

Ik heb een aantal organisaties vergeleken. Gaandeweg sprak mij het meeste aan omwille van de lesonderwerpen. Die waren elke les verschillend, heel duidelijk en spraken mij stuk voor stuk aan. Ook het praktische gehalte van de opleiding kon mij bekoren: compacte lesdagen, met telkens een ander lesonderwerp. Kortom: ik vond het inhoudelijk een complete en praktisch gezien een interessant georganiseerde opleiding.

Ik heb er geleerd hoe mooi de liefde voor het vak kan en mág zijn. Ik leerde om mijn pen te gebruiken in functie van afscheid. Om symbool en woord met elkaar te verbinden, en een levensverhaal te schrijven. Ik heb de warmte gevoeld van mensen die allemaal met dit vak willen bezig zijn. Tot slot heb ik ervaring opgedaan in het spreken voor een groep in de context van afscheid.

“Ik heb er geleerd hoe mooi de liefde voor het vak kan en mág zijn.”

Het heeft mij de tools gegeven om een uitvaart vorm te geven. En zelfzekerheid, in de zin van: ik kan dit. Veel waardering en interessante feedback van onze ‘juffen’.

Ik werk nu als afscheidsbegeleider in de uitvaart. Ik doe het ontzettend graag. Een levensverhaal vormgeven, mensen aan het lachen brengen met een anekdote, woorden geven aan de gevoelens van de nabestaanden, een klein symbolisch gebaar inbrengen, … het is zo mooi om dit te kunnen doen. 

Karen Kerff is na haar opleiding tot Ritueelbegeleider in 2019 werkzaam als afscheidsbegeleider in Gent, België.