a

Marion Horvers

“Tot op de dag van vandaag hebben zij nooit geweten dat het mijn eerste uitvaart was”

Ik trof een liefdevolle familie waarvan man en vader ongeneeslijk ziek was. Met hem, zijn vrouw en kinderen sprak ik twee weken voor zijn overlijden over de wensen voor zijn afscheid.

Het gezin vond het allemaal erg spannend, zo besprak ik de mogelijkheid om te helpen met het verzorgen na het overlijden

Ze gaven direct aan, dat ze dit graag overlieten aan mij en mijn verzorger, dit was een brug te ver voor ze.

Het overlijden kwam onverwacht snel en toen ik samen met mijn verzorger aankwam, wilde één zoon toch graag helpen met het verzorgen van zijn vader. Mijn vraag hierover had hem aan het denken gezet. Ook de andere kinderen bleven bij het verzorgen en kleden, het was prachtig om te zien dat ze dit met z’n allen deden.

De molen vlak bij de woning van de familie bleek zeer belangrijk voor hen te zijn. Vader hield van molens en deze molen wilden ze dan ook op de rouwkaart, het liefst in een rouwstand, maar die was niet te vinden. Ze kozen uiteindelijk voor een eigen foto van deze molen.

“De dienst was intiem en verliep vlekkeloos. ”

Gedurende de week was ik er elke dag, samen gaven we invulling aan de dag van het afscheid. Het voelde vertrouwd en intiem en ik was in mijn element, het voelde helemaal niet als mijn eerste uitvaart. Dit was dus echt mijn roeping realiseerde ik mij!

Ik nam contact op met de molenaar van de molen. Ik legde hem uit, wat voor betekenis de molen had voor deze familie. We spraken af, dat hij de molen de dag van de uitvaart in rouwstand zou zetten voor de familie. Op de bewuste dag reed ik langs en maakte ik een foto van de molen. Bij de familie aangekomen, liet ik ze de foto zien en ze vroegen verbaasd hoe ik daaraan kwam. Toen ik vertelde dat ik die 15 minuten eerder had genomen, vloeiden de tranen. Dat ik dat voor ze had gedaan….

Met de rouwstoet reden we op weg naar het crematorium langs de molen. We maakten foto’s van de rouwauto voor de molen. Het was een prachtige zonsondergang in december. De dienst was intiem en verliep vlekkeloos. Tot mijn grote verbazing bedankte de jongste zoon mij in zijn speech, voor de professionele en warme begeleiding, wat een eer!

Tot op de dag van vandaag hebben zij nooit geweten dat het mijn eerste uitvaart was.