a

Petro Vogels

“Bij het maken van de keuze ben ik vooral op mijn gevoel afgegaan”

In januari 2018 is mijn zwager overleden en op verzoek van mijn zus heb ik, samen met haar en de kinderen, de afscheidsdienst vormgegeven en de dienst ook geleid. Dit was voor mij een bijzonder fijne ervaring en vond het heel mooi om dit voor het gezin te kunnen doen.

In de maanden daarna bleef het in mijn hoofd zitten dat ik er meer mee wilde doen. Na een gesprek met de ritueelbegeleider die de diensten van mijn ouders is voorgegaan heb ik het besluit genomen om de stap te zetten en om de opleiding tot ritueelbegeleider te gaan volgen. Ik heb er geen moment spijt van gehad. In het werk kan ik echt iets betekenen voor de nabestaanden in een moeilijke tijd.

Om het werk als ritueelbegeleider te kunnen uitoefenen wilde ik een goed fundament hebben en daarom ben ik op internet gaan zoeken en kwam bij verschillende opleiders terecht. Bij het maken van de keuze ben ik vooral op mijn gevoel afgegaan. Vooral doordat de opleiders uit het werkveld komen en de prettige sfeer van GaandeweG hebben hierin de doorslag gegeven.

“Je bent nooit te oud om te leren dus wil je een opleiding volgen, volg dan je hart.”

Ik heb vooral geleerd hoe mooi het is om dit vak uit te oefenen. Telkens als ik naar een familie ga weet ik niet wie de deur openmaakt en wat voor verhaal er achter de voordeur schuilgaat.

Ik heb gemerkt hoe belangrijk het is om goed te luisteren zodat de gesproken woorden omgezet kunnen worden naar mooie verhalen. Die verhalen kunnen troost bieden aan de nabestaanden en geven soms ook nieuwe inzichten in waarom de overledene was zoals hij of zij was. Het is mooi om op die manier iets voor de nabestaanden te kunnen betekenen.

Ik ben mijn bedrijf gestart, op de verjaardag van mijn zwager die de aanleiding was tot dit alles.
In het begin was het best spannend om de eerste gesprekken te voeren en de eerste diensten voor te gaan. Inmiddels heb ik meer ervaring kunnen opdoen en heb ik voldoende opdrachten om er financieel van te kunnen leven. Daar ben ik trots op en ik geniet van mijn werk dat niet als werken voelt.

Je bent nooit te oud om te leren dus wil je een opleiding volgen, volg dan je hart, je kunt meer dan je denkt.