a

Thea Bootsma-Haantjes

“Zo fijn om die verscheidenheid van mensen te mogen ontmoeten”

 Een vriendin zei: ik ga naar een orientatiedag van GaandeweG. Ik googelde, hun denk- en werkwijze spraken me wel aan en ik zei: ”ik ga met je mee”

De dood en alles wat ermee te maken heeft, heeft al vanaf mijn vroege jeugd mijn interesse. Als kind werd ik op afstand gehouden en juist daardoor wekte dat mijn nieuwsgierigheid naar dat alles op.

Op de orientatiedag werd ik meteen gegrepen door de verhalen van Geraldine, ik hing aan haar lippen en werd meteen enthousiast. Ik koos voor de opleiding tot Ritueelbegeleider en daar heb ik tot op de dag van vandaag, nooit een seconde spijt van gehad.

Ik ben mezelf een aantal keren flink tegengekomen met het uitvoeren van bepaalde opdrachten. Er werd ons een spiegel voorgehouden, hoe sta je in het leven, hoe ga je om met bepaalde gevoelens zowel zakelijk als privé.

“Op de orientatiedag werd ik meteen gegrepen door de verhalen van Geraldine”

Het mooiste van dit vak is het samenwerken met de familie/nabestaanden, het zoeken naar de juiste woorden, het juiste verhaal vinden. Tijdens de mooie en minder mooie gesprekken over het leven van de overledene begint het bij mij vaak al te “borrelen” welke richting ik het verhaal wil geven.

Het geeft mij enorm veel positieve energie als ik na een afscheidsdienst zoveel dankbaarheid krijg van familie en belangstellenden krijg.

Het geleerde, zowel theoretisch als praktisch, breng ik voornamelijk in Friesland de wereld in. Soms kom ik ook een stukje over de grens en mag ik naar Overijssel en soms Flevoland. Zo fijn om die verscheidenheid van mensen te mogen ontmoeten.
Naast ritueelbegeleider geef ik ook gastlessen op de lagere school om het taboe en de angst rondom de dood weg te halen bij kinderen.

Ook organiseer ik Wereldlichtjesdag om samen te herdenken, samen stil te staan en samen de namen te noemen van de kinderen groot en klein, die hier op aarde niet meer mogen/kunnen zijn.

Groot ben ik (nog) niet, ik ben nog steeds groeiende. En wil me nog meer verdiepen in dit mooie vak.
Welke richting ik op wil, daar ben ik nog niet uit, ben zoekende, maar zal het vinden.